Raivo Aeg: Patarei muuseum kaitseb meie ajalugu

14.05.2019 | 15:30

    • Jaga

14.05.2019. Täna Patarei vanglas avatud näitust „Kommunism on vangla“ võib pidada rahvusvahelise kommunismiohvrite mälestusmuuseumi ja teabekeskuse rajamise esimeseks etapiks. Justiitsminister Raivo Aegi sõnul on rajatav muuseum Eestile olulise tähtsusega rahvuslik projekt, mis aitab kaitsta ja tutvustada meie ajalugu.

„See kunagine merekindlus on meie rahva teadvuses ühtaegu nii kurjuse sümbol kui ka mälestusmärk süütutele ohvritele. Siin on kannatanud tuhanded totalitaarrežiimide ohvrid ja paljud neist on siia ka elu jätnud. Patareis on oma poliitilisi vastaseid kinni hoidnud ja piinanud mitmed vägivaldsed režiimid, kuid kõige võikamaid kuritegusid on siin toime pannud kommunistlikud okupandid, kes peremehetsesid meie maal üle poole sajandi. Seepärast on mul hea meel, et just endises Patarei vanglas hakkab nüüd tegutsema rahvusvaheline kommunismiohvrite mälestusmuuseum,“ märkis justiitsminister Raivo Aeg.

„Kommunistlike okupantide korraldatud vahistamiste, küüditamiste ja tapmiste eesmärk oli sundida meid hirmunult alistuma. Kümned tuhanded inimesed veeti Siberisse surema ja kümned tuhanded inimesed põgenesid eluga riskides Eestist, et pääseda Nõukogude terrori eest. Me ei tohi lubada, et see sünge ajalugu unustusse vajuks,“ rõhutas Aeg.

Täna Patarei vangla idatiivas avatud näituseala „Kommunism on vangla“  tutvustab kommunismi ideoloogiat ja kuritegusid Eestis. Raivo Aegi sõnul on see üks leebemaid nimetusi, mida kommunistlikele õudustele saab anda.

Näituseala on külastajatele avatud alates 15. maist kuni oktoobri alguseni. Rohkem infot näituseala kohta leiab aadressilt www.patareiprison.org/kulasta

Justiitsministeeriumi avalike suhete talitus