Politsei: Norra mošeetulistaja võttis kuriteod omaks (2)

Copy
Terrorikahtlusalune Philip Manshaus Oslo kohtus..
Terrorikahtlusalune Philip Manshaus Oslo kohtus.. Foto: AFP / Scanpix

Norra mošeetulistamises kahtlustatav 21-aastane mees on sooritatud kuriteod omaks võtnud, kuid ei ole end veel ametlikult süüdi tunnistanud, teatas politsei reedel. 

Kohus jättis Philip Manshausi esmaspäeval politsei taotlusel neljaks nädalaks eeluurimisvangistusse. Politsei kahtlustab teda mõrvakatses ja terroriaktis, mida ta korrakaitsjate sõnul filmis end toime panemas. 

Reedel politseinike küsimustele vastates «kahtlustatav tunnistab fakte, kui ei ole süüdistuste suhtes ametlikku seisukohta võtnud», ütles Oslo politseiametnik Pål-Fredrik Hjort Kraby avalduses. 

Manshausi kahtlustatakse oma 17-aastase poolõe Johanne Zhangjia Ihle-Hanseni tapmises Oslo Bærumi eeslinnas asuvas korteris ja seejärel tule avamises samas linnajaos asuvas Al-Noori mošees, kus ta tegi kahjutuks 65-aastane mees. 

Tulistamise ajal oli islamikeskuses kolm inimest ja keegi tõsisemaid vigastusi ei saanud. 

Manshaus ilmus sel nädalal kahe sinise silma ja kriimustatud näo, kaela ja kätega kohtusse.  

Politsei sõnul on Mandshausil paremäärmuslikul vaated ja ksenofoobsed seisukohad ning ta filmis mošeerünnakut kiivri külge kinnitatud kaameraga. 

Algselt oli Mandshaus talle esitatud süüdistused tagasi lükanud. 

Veidi enne mošeerünnakut oli kahtlusaluse nime all esinenud isik avaldanud veebifoorumis teate, milles kutsus inimesi üles viima rassisõja internetist pärisellu.

Kirjutaja viitas ka Uus-Meremaa mošeetulistamistele ja seal arvatavalt 51 inimest tapnud mehele. Avalduse tekst lõppes sõnadega: «Valhalla ootab.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles