Tuulberg: ma ei ole Savisaarele raha andnud (1)

BNS
Copy
Ehitusettevõtja Aivar Tuulberg tunnistajana Savisaare protsessil.
Ehitusettevõtja Aivar Tuulberg tunnistajana Savisaare protsessil. Foto: Erik Tikan / Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Harju maakohtus Savisaarega seotud korruptsioonisüüasjas ütlusi andnud ehitusettevõtja Aivar Tuulberg kinnitas, et tema ei ole Savisaarele altkäemaksu andnud ning kogu protsessil on poliitiline maik juures.

Tuulbergi sõnul võttis ta 2014. aasta 9. detsembril Nordea panga peakontoris välja 50 000 eurot, mis oli mõeldud tema purjetamisharrastuse finantseerimiseks. «See, et kohtusin samal päeval ka Savisaarega, ei ole rahaga kuidagi seotud. Purjetamismaailm ongi väga suures osas sularahamaailm,» märkis ta.

Tuulbergi sõnul andis ta Nordeast välja võetud 50 000 eurot samal päeval edasi oma purjetamiskaaslasele Mati Sepale purjetamisvõistlustel osalemise ettevalmistamiseks.

«Prokuratuuri mustri järgi on nii, et kui käid pangas ja siis kohtud tipp-poliitikuga, tähendab kohe raha andmist,» nentis Tuulberg.

Tuulberg selgitas kohtule ka talle süüks arvatud episoodi, nagu ta oleks 2015. aasta märtsis andnud Savisaarele 30 000 eurot altkäemaksu, kuid kinnitas, et ka see summa oli mõeldud Bangkokis purjetamislaagris osalemise finantseerimiseks. 

Savisaarega kohtus ta aga Savisaare Hundisilmale kavandatud saunakompleksiga seoses, mis aga hiljem kavaks jäigi. «Savisaar tahtis lihtsalt nõu küsida,» ütles ta. 

«Vaatasin toimikust järele, et olin kohtunud temaga 15 minutit ja mäletan ka üht lauset: teine ja neljas koht on kõige sitemad kohad. Eks igaüks saab sellest lausest isemoodi aru,» ütles Tuulberg ja selgitas, et jutt käis ilmselt ikka purjetamisest.

Kultuurikatla hoonesiseste kommunikatsioonisüsteemide ja võrkude ehitushanke kohta märkis Tuulberg, et selle sidumine altkäemaksuga Savisaarele pole mitte mingil määral põhjendatud, sest viimasel puudus igasugune võimalus hanke kulgemisse sekkuda.

Tuulbergi sõnul ei saagi mingi hüve eest hankeid mõjutada. «Riigihange on kõige kontrollitavam hange. Konkurendid kontrollivad kõik peensusteni üle,» kinnitas ta.

Kriminaalmenetlus mõjutas majandustegevust

Tuulberg andis ülevaate ka enda kinnipidamisest ning selgitas, kuidas kriminaalmenetlus mõjutas ehitusfirma Rand & Tuulberg majandustegevust.

«Kõik lehed olid täis, ka inglisekeelsed ja igas artiklis oli kohustuslik lause sees kriminaalasja kohta,» märkis ta. 

«2016. aastal oli ehitusfirmadest kõige suurem kukkuja Rand & Tuulberg ja hõbemedali sai Astlanda. Seal oli objektiivseid põhjusi ka, kuid oli selge, et keegi ei ütle seda otse välja, et lepingut ei tule, sest oled korruptant,» nentis ta.

3 miljoni eurone hange kahtluse all

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi pöördus Tuulberg 2014. aasta novembris Tallinna linnavalitsuses linnapea töökabinetis toimunud kohtumise käigus Savisaare poole palvega korraldada Kultuurikatla hoonesiseste kommunikatsioonisüsteemide ja võrkude ehitushankest ühispakkujate Antifire Tuleohutuslahendused OÜ ja OÜ Tafrix pakkumuse kõrvaldamine, misläbi saaks SA Tallinna Kultuurikatel tunnistada edukaks ning sõlmida hankelepingu ühispakkujatega OÜ Astlanda Ehitus ning Ehitusfirma Rand ja Tuulberg AS, mille üheks omanikuks oli Aivar Tuulberg ise.

Süüdistuse järgi nõustus Savisaar Tuulbergi palve täitma ning andma vastavasisulised juhised Tallinna ettevõtlusameti juhatajale ning SA Kultuurikatel nõukogu esimehele Kairi Vaherile, misjärel esitaski 2014. aasta 17. novembril SA Tallinna Kultuurikatel riigihangete vaidluskomisjonile Kultuurikatla juhatuse liikme Väino Sarneti käskkirja, millega kõrvaldati ühispakkujad Antifire OÜ ja OÜ Tafrix hankemenetlusest.

2014. aasta 16. detsembril sõlmiti SA Tallinna Kultuurikatel ja Aivar Tuulbergiga seotud ettevõtete vahel hankeleping kogumahus 3 146 664,15 eurot, millele lisandus käibemaks. Vastutasuna andis Tuulberg Edgar Savisaarele vara kokku summas 80 000 eurot, esmalt 50 000 eurot ning hiljem 30 000 eurot, seisab süüdistuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles