Martin Helme: peab liikuma diisliaktsiisi langetamise poole (15)

Marek Kuul
, Toimetaja
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Rahandusminister Martin Helme leiab, et alkoholiaktsiisi langetamine tõi parema käibemaksu laekumise ning see annab julgust pressida edasi ka diisliaktsiisi langetamist.

«Käibemaksu vähenemine oli vale alkoaktsiisi poliitika üks suuremaid kahjusid ning seda on keeruline otseselt siduda, kuid fakt on see, et alkoholi aktsiisi karm tõstmine käis käibemaksu kehvema laekumise eel ja käibemaksu parem laekumine järgnes juulikuisele maksulangetusele,» kirjutab Helme oma sotsiaalmeediapostituses.

«Kõik see annab julgust pressida edasi ka diisliaktsiisi langetusega. Jah, on arvutusi, mis ütlevad, et see toob kaasa suure eelarveaugu. Aga negatiivsed stsenaariumid on tehtud samade mudelitega, nagu tehti alkoholiaktsiisi langetuse negatiivseid tulemusi prognoosides. Meil on põhjust usaldada alternatiivseid arvutusi,» tõdes ta.

Helme sõnul kinnitavad esialgsed andmed maksulaekumiste kohta augustis, et meie aktsiisilangetus alkoholile toimib täpselt nii, nagu sooviti ja prognoositi.

«Piirikaubandus lõunas tõmbab järjest koomale ja peaks järgmiseks aastaks jõudma normaalse, tavapärase taseme kanti. Soome turism on kaks kuud järjest teinud reibast kasvu, murdes senist selget langustrendi ja tuues raha Eestisse mitte ainult alkoholitootjatele, vaid ka hotellidele, restoranidele, kaubanduskeskustele, muuseumitele jne. Üks vähem raporteeritud rõõmsaks tegev näitaja on käibemaksu laekumise selge paranemine,» märkis Helme.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles