Andrus Karnau: seitsme euro eelarve (2)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Andrus Karnau. 
Andrus Karnau. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Jüri Ratase teise valitsuse esimene eelarve jääb meelde seitsme euroga ja pensionäride täiendava tulumaksuvabastuse puudumisega. Ratas ja tema valitsuse rahandusminister Martin Helme mängivad peaaegu nullsumma mängu. Seitse eurot erakorralist pensionitõusu võtab riigikassast tuleval aastal ligi 21 miljonit eurot, aga pensionite tulumaksuvabastuse viimine 550 euroni oleks võtnud riigilt 15 miljonit eurot. Nii et ühe käega võtab, teisega annab.

Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja juhtis tähelepanu, et pensionite baasosa tõstmise ja samaaegse üle 500-eurose pensioni tõstmisega silub valitsus vanaduspensionäride sissetulekute ebavõrdsust. Madalama sissetulekuga vanurid võidavad rohkem. Pensionibaasosa erakorraline tõus aitab kasvatada pensioni ka tulevatel aastatel. Nii et ilkumine selle üle, et seitse eurot on väga väike summa, pole kohane. Kui inimese sissetulek on 483 eurot, nagu praegune keskmine vanaduspension, siis seitse eurot ongi suur raha. Kui siia juurde panna teadmine, et pensioniteks kulub tuleval aastal 1,98 miljardit eurot, siis on selge, et ka üheeurone määrade nihutamine on kokkuvõttes riigi rahakassas väga suure mõjuga.

Pensionäride tulumaksuvabastuse suurendamata jätmine lööb ka neid, kes saavad teise samba pensioni. Seegi vastab Jüri Ratase valitsuse poliitikale, mis vaenab pensionisääste.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles