Riigikogu võttis menetlusse eelnõu vesiviljeluse saastetasude kohta

BNS
Copy
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu juhatus võttis neljapäeval parlamendi menetlusse keskkonnakomisjoni algatatud keskkonnatasude seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis käsitleb vesiviljeluse saastetasusid.

Keskkonnakomisjon soovib sätestada erisuse, mille kohaselt saastetasu ei nõuta, kui keskkonnatasude seaduses nimetatud aineid ja ühendeid heidetakse veekogusse, põhjavette või pinnasesse vesiviljelustegevuse tulemusena ja ei ületata veeloaga kehtestatud keskkonda minevaid saasteainete koguseid aastas, teatas riigikogu pressiteenistus BNSile.

Komisjon leiab, et kuna Eesti vesiviljelussektor on väike, on ka kasvandustest tulenev keskkonnakoormus madal.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et Eesti naaberriigid ei rakenda selliseid saastetasusid vesiviljelusele ning see paneb Eesti vesiviljeluse sektori ettevõtted ebavõrdsesse konkurentsiseisu, eriti keeruline on olukord ajal, mil maailmaturu müügihinnad on omahinnast madalamad.

Vesiviljeluse sektori puhul on tegemist toidutootmisega ning olukorras, kus põllumajandus on vabastatud väetamise saastetasust, loob vesiviljeluse sektori erisus ebavõrdse olukorra kahe esmase toidutootmise sektori vahel. Vesiviljeluse näol on tegemist sektoriga, kus uute ettevõtete loomine on seotud suurte investeeringute ja riskidega. Sektori arengule aitab kaasa naaberriikidest erineva maksustamispoliitika vältimine. Juhtivkomisjoniks määrati keskkonnakomisjon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles