Pika ajalooga Eesti veinitootja läks pankrotti (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Eesti veinitootja lootis nina vee peale saada, kuid pidi alla vanduma.
Eesti veinitootja lootis nina vee peale saada, kuid pidi alla vanduma. Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP

Pärnu maakohus kuulutas eile välja 1972. aastast tegutsenud Eesti veinitootja Valtu Vein pankroti.

Raplamaal tegutsenud Valtu Vein sattus nähtavatesse raskustesse tänavu septembris, mil maksu- ja tolliamet esitas nende vastu pankrotiavalduse. Praeguse seisuga on veinitootjal riigi ees 100 000-eurone maksuvõlg. Kokku ulatuvad võlausaldajate nõuded aga 400 000 euroni.  

Majandusaasta aruandest nähtub, et firma tulemused on aasta-aastalt viletsamaks muutunud. 2017. aastal tuli 309 000-eurose käibe juures vastu võtta juba enam kui 100 000- eurone kahjum. Kaks aastat varem teeniti veel kasumit. Mullust majandusaruannet pole Valtu aga esitanud.

Ettevõtte põhitegevus oli alkohoolsete jookide, peaasjalikult puuvilja- ja marjaveinide tootmine ja villimine. Toodeti ka viina, kuigi selle müük kuivas viimasel ajal kokku. Lisaks valmistati kalja, limonaade ja suhkrusiirupeid.

Peamiselt müüs Valtu jooke Eesti turule, välisturgudest oli suurim Saksamaa. Valtu Vein kirjutas veel ülemöödunud aasta aruandes, et üritab leida uusi turge ja proovib turule tulla uute atraktiivsete toodetega. Paraku see aga ei õnnestunud.  

Aastate jooksul on töötas Valtus keskeltläbi 15 inimest.

Ehkki Valtu ajalugu ulatub 70ndatesse, sündis AS Valtu Vein 1993. aastal. Möödunud sajandi lõpus läks firma Tallinna Karastusjoogid ASi kätte. Praegu kuulub Valtu Aleksandr Grafskile, Akif Jalilovile ja Nizami Pirievile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles