Itaalia senat tühistas parempopulistide liidri Salvini puutumatuse

Copy
Itaalia parempopulistide liider Matteo Salvini.
Itaalia parempopulistide liider Matteo Salvini. Foto: Armando Dadi/AGF/SIPA / Scanpix

Itaalia senaatorid otsustasid kolmapäeval tühistada parempopulistide liidri Matteo Salvini puutumatuse, et ta saaks kohtu ette astuda süüdistatuna migrantide ebaseaduslikus kinnipidamises.

Üks Sitsiilia kohus soovitas, et endine Itaalia siseminister Salvini astuks kohtu ette migrantide maaletuleku tõkestamise tõttu mullu juulis. 

Itaalia seadused ei luba aga ministrite üle ametiajal sooritatud tegude eest kohut mõista, kuni parlamendikomitee ei ole selleks luba andud. Komitee hääletas jaanuaris immigratsioonivastase Põhjaliiga esimehe Salvini saadikupuutumatuse tühistamise poolt, lõppotsuse pidi langetama senat.

Senati otsusega, mis võeti vastu häältega 152-76, saadetakse Põhjaliiga juht kohtu ette võimu kuritarvitamise ja ebaseadusliku kinnipidamise süüdistuste alusel, millega võib kaasneda kuni 15 aasta pikkune vangistus. 

«Ma olen kaitsnud Itaaliat. Mul on täielik usk kohtusüsteemi,» ütles Salvini uudisteagentuurile ANSA pärast senaatorite hääletust. 

«Ma ei ole üldse mures ja olen uhke selle üle, mida olen teinud,» ütles Salvini, kelle sõnul teeks ta seda uuesti, kui ta taas võimule saaks. 

Salvini ei lubanud mullu juulis siseministrina maale 116 migranti, kelle rannavalvealus Gregoretti oli merelt päästnud. Põgenikud virelesid pea nädal aega merel, kuni teised Euroopa riigid nõustusid nad vastu võtma.

Catania kohus süüdistas Salvinit võimu kuritarvitamises. Endine siseminister väidab, et ei langetanud otsust ainuisikuliselt, vaid valitsuse ja peaministri Giuseppe Conte toetusel.

Conte sõnul ei olnud tal migrantide keelamises rolli. 

«Minister (Salvini) oli lasknud kiita heaks uue määruse, millega suurendati tema volitusi,»ütles jaanuaris Conte. «Ta nõudis endale õigust otsustada, kas ja millal inimesed Gregoretti pardalt võivad maale tulla.»

Senati komitee langetab otsuse Salvini puutumatuse tühistamise kohta ka päästelaeva Open Arms juhtumiga seoses. Päästelaev, mille pardal olid migrandid, oli sunnitud Itaalia keelu tõttu Lampedusa saare ranniku lähistel viibima mitu päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles