Rahvas sai kohtus esimese võidu, Põltsamaa koolivõrk jääb sügisel muutmata (3)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Märtsi algul Puurmani mõisakoolis peetud rahvakoosoleku järel pandi idanema idee pöörduda valla vastu kohtusse.
Märtsi algul Puurmani mõisakoolis peetud rahvakoosoleku järel pandi idanema idee pöörduda valla vastu kohtusse. Foto: Margus Ansu

Põltsamaa valla plaan liita sügisest kõik valla koolid Põltsamaa ühisgümnaasiumiga ning lasteaiad Põltsamaa lasteaiaga Mari läks vett vedama, sest Tartu halduskohus andis kohtusse pöördunud lapsevanematele esialgse õiguskaitse.
 

Esialgse õiguskaitse kohaldamine ei tähenda automaatselt, et kaebajad kindlasti kohtuprotsessi võidavad, kuid õiguskaitse rakendumisel ei jõua vald koole ühendada plaanitud kava järgi ehk selleks septembriks. Nimelt peab koolivõrgu korrastamise kava saama kinnituse vähemalt viis kuud enne uue õpeaasta algust.

Tartu halduskohus leidis kaebusele eelhinnangut andes, et Põltsamaa vald ei ole haridusasutuste ümberkorraldamist otsustades ilmselt järginud kõiki menetlus- ja materiaalõiguse norme ning ei ole välistatud, et see on viinud lõpptulemusena ebaõige otsuseni.

Põltsamaa vald möönis kohtule saadetud selgitustes, et juba esialgse õiguskaitse  taotlusega on kaebajad saavutanud olukorra, mis oli nende kaebuse eesmärk – haridusasutusi ei korraldataks ümber aastal 2020.

Initsiatiiv valla vastu kohtusse minna tekkis Puurmani kohalikel elanikel, kellele oli vastukarva, et teiste hulgas ka Puurmani mõisakool oleks saanud osaks Põltsamaa ühisgümnaasiumist. Selle ära hoidmiseks kutsusid Puurmani kogukonna eestvedajad märtsi alguses kokku rahvakoosoleku, mille lõpus pandi idanema plaan valla vastu kohtusse pöörduda.

Kogukonda esindasid kohtus neli lapsevanemat, kelle lapsed käivad nii Puurmani mõisakoolis, Aidu lasteaed-algkoolis ja Pisisaare lasteaed-algkoolis. Täna, 3. aprillil kohaldas Tartu halduskohus ka kaebajate kasuks esialgse õiguskaitse.

Ka Põltsamaa vallavalitsus möönis kohtule oma seisukoha esitamisel, et mõnes küsimuses oleks pidanud vallavalitsus koolireformi asjus hoolekogude ja õpilasesindustega rohkem läbirääkimisi pidama.

«Põltsamaa vald nõustub, et vaidlusaluse otsuse vastuvõtmisele eelnevas menetluses võis olla ärakuulamisõiguse riive, kuid Põltsamaa vald ei nõustu väitega, et isikutel, keda haridusvõrgu ümberkorraldus puudutab, poleks olnud võimalust kaasa rääkida ja arvamust avaldada. Samas ei ole selliseid kohtumisi prokollitud ning seega ei ole võimalik tõendada kohtumistel avaldatud seisukohti,» seisab 3. aprillil väljastatud Tartu halduskohtu määruses.

Nüüd, mil esialgne võit käes, tuleb Puurmani mõisakooli kaitsjatel ära klaarida esialgsed õigusabikulud. Esialgse õiguskaitse saamiseks kulus riigilõivuks ning advokaadi tasuks veidi üle 2200 euro, mille kogumiseks algatati reede hommikul korjandus. Raha saadi kokku juba neli ja pool tundi hiljem.

Kui kohus peaks lõpliku õiguse andma kohalikele, tuleb kõik kohtukulud kanda Põltsamaa vallal.

Samas esialgne õiguskaitse ning ka võimalik võit kohtus ei tähenda seda, et Põltsamaa valla koolid jäävadki aastateks samamoodi tööle. Põltsamaa vald saab juba järgmiseks õppeaastaks hakata koole ja lasteaedu uuesti ümber korraldama ning ka nende ühendamise mudel võib jääda samaks. Siiski peab vald edasipidi hoolikamalt järgima, et muudatuste tegemisel ei eksitaks seaduse vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles