Rootsi teeb teatavaks Palme mõrva puudutava otsuse

Copy
Rootsi peaminister Olof Palme 1985. aastal.
Rootsi peaminister Olof Palme 1985. aastal. Foto: SCANPIX

Rootsi prokuratuur teeb järgmisel kolmapäeval teatavaks, kas 1986. aastal riiki vapustanud peaminister Olof Palme mõrva juurdlus lõpetatakse või esitatakse kellelegi süüdistus.

Palme tapeti 28. veebruaril 1986 Stockholmi kesklinnas, kui ta õhtul koos naise Lisbetiga kinost kodu poole jalutas. Ihukaitsjad oli ta selleks õhtuks vabaks lasknud.

Tänini tundmatuks jäänud isik tulistas Palmet selga ja põgenes, jättes 59-aastase peaministri tänavale vereloiku.

Rootsi võimud on nüüdseks küsitlenud juhtumiga seoses rohkem kui 10 000 inimest. Hetkel ei ole ühtki ametlikku kahtlusalust.

«Peaprokurör Krister Petersson teeb oma otsuse teatavaks ja räägib koos juurdluse juhi Hans Melanderiga uurimisest,» teatas prokuratuur reedel.

Aastate jooksul on üle 130 inimese end Palme tapjaks väitnud, ja juhtumit puudutavad toimikuid on riiulitel 250 meetri jagu.

1989. aasta juulis mõisteti tapmises süüdi pisikurjategija Christer Pettersson, kelle Palme lesk arvas ära tundvat. Ta vabastati mõni kuu hiljem, sest apellatsioonikohus leidis, et Lisbet Palme tunnistus ei vasta tehnilistele nõuetele.

Pettersson suri 2004. aastal, Palme lesk 2018. aastal.

Kahtlustatavate hulgas on olnud ka Türgi kurdide mässuline rühmitus Kurdistani Töölispartei (PKK), Rootsi sõjavägi ja politsei ning Lõuna-Aafrika Vabariigi salateenistus.

Petersson võttis uurimise üle 2017. aastal.

Asjatundjad ja Rootsi meedia on viimastel kuudel oletanud, et suurima tõenäosusega Palme kohtuasi lõpetatakse, sest kõik peamised kahtlusalused, kelle üle ajakirjandus on viimastel aastatel spekuleerinud, on surnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles