Tarmo Pilv: president Kaljulaidi Pyrrhose võit (61)

Tarmo Pilv
, vandeadvokaat
Copy
Vandeadvokaat Tarmo Pilv
Vandeadvokaat Tarmo Pilv Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ükskõik, mida Riigikohus teise pensionisamba reformi osas ei otsustaks, kujuneb see president Kersti Kaljulaidi jaoks kaotuseks, kirjutab vandeadvokaat Tarmo Pilv.

Teise pensionisamba kohtuprotsess ­läheneb lahendusele, kuid tulemusest ­hoolimata on keeruline ­näha ­selle võitjaid, küll aga palju kaotajaid. Kui ­kohus peaks leidma, et reform on põhiseadusvastane, ei jäta valitsus asja sinnapaika. Selleks on kaalul liiga palju ehk kahe valitsus­erakonna toetus valijate seas. Rahandusminister Martin Helme ütles juba välja, et kaotuse korral tuleb teine sammas lihtsalt likvideerida ja selles olev raha esimesse sambasse ümber tõsta.

Sellega kaotaks kõik: sajad tuhanded valijad, kes tahavad raha fondidest kätte saada või ka vabatahtlikult kogumist jätkata; koalitsioonierakonnad, kes ei suutnud oma lubadust täita; opositsioonierakonnad, kes ei ­saavuta oma tahtmist ning mõistagi president ise. Riigikohtu maine võib samuti valijate silmis langeda, sest paljude kodanike pähe ei mahu, kuidas saab ainult 14 inimest otsustada, et nende raha peab jääma panka luku taha. Pangad ja kindlustusseltsid kaotavad samuti, niisiis on kaotajate loetelu väga pikk.

Kommentaarid (61)
Copy
Tagasi üles