Selgus abieluteemalise rahvaküsitluse küsimuse kaks varianti (31)

Copy
Abielusõrmused.
Abielusõrmused. Foto: Goran Vrakela. Stocksnap.io

Abieluteemaline rahvaküsitlus toimub ilmselt aprilli lõpus ning kahele võimalikule küsimuse sõnastusele on tellitud juriidiline ekspertiis, sõnas ​riigikogu demokraatia töögrupi liige Andrei Korobeinik (Keskerakond) ERRile

Kaks küsimust, mille vahel kaalutakse on: «Kas Eesti Vabariik tunnustab abielu üksnes mehe ja naise vahelise liiduna?» või «Kas Eesti Vabariigis kehtib abielu üksnes mehe ja naise vahelise liiduna?». 

Ehkki rahvaküsitlusel puudub juriidiline tähtsus, siis sellegipoolest ei taha keegi, et küsimus oleks selline, mis oleks konkreetses vastuolus seadustega, märkis Korobeinik. 

Juriidiline hinnang tuleb selle kohta, kas niimoodi võib küsida ning kas Eesti võib öelda, et ta ei tunnusta abielu näiteks kahe naise vahel, kui nad tulevad näiteks Rootsist Eestisse, selgitas Korobeinik ERRile. 

Rahvaküsitluse täpne küsimus peaks Korobeiniku sõnul paika saama novembrikuus. 

Erakonna Rohelised juht Züleyxa Izmailova kritiseeris mõlemat välja toodud varianti, sest arvestades täna kehtivat seadust, saab mõlemale küsimusele vastata ainult «jah», kuna muid abieluvorme Eestis hetkel polegi.

«Tänane valitsus on meid korduvalt kahe käega peast kinni hoidma sundinud, aga kulutada 1,8 miljonit eurot üleriigilisele kodanike teadmistekontrollile, on isegi selle valitsuse puhul täiesti uus tase,» kommenteeris Izmailova. 

Möödunud nädalal teatas valitsus, et rahvaküsitlus tuleb, kuid mitte 2021. aasta kohalike valimiste ajal, nagu kirjutati koalitsioonileppesse, vaid 2021. aasta kevadel. 

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles