Venemaa suurendab protestijate ja meediahiidude trahve

Copy
Vene märulipolitsei Moskva kesklinnas
Vene märulipolitsei Moskva kesklinnas Foto: AFP / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin on allkirjastanud hulga regulatsioone, mis tõstavad meeleavaldajatele ja Lääne sotsiaalmeedia hiidudele määratavaid trahve.

Uued trahvimäärad avalikustati täna ja nende tulek on reaktsioon kümnete tuhandete inimeste meeleavaldustele Kremli kriitiku Aleksei Navalnõi toetuseks.

Protestijaid, keda süüdistatakse korduvas allumatuses korrakaitsjatele, võidakse nüüd trahvida 20 000 rubla ehk 224 euroga. Varem oli trahvi piirmäär 5000 rubla ehk 56 eurot. Sama teo eest võib saada ka 30-päevase aresti.

Esmakordne vastuhakk korrakaitsjatele läheb nüüd maksma 2000 kuni 4000 rubla ehk 22,4-44,8 eurot, varem trahviti 500 kuni 1000 rublaga. Sama teo eest võib saada ka 15-päevase aresti või võidakse määrata kuni 120 tundi ühiskondlikult kasulikke töid.

Ka avalike ürituste rahastamise reeglite rikkujaile võib osaks saada ühiskondlik töö või kuni 20 000 rublani küündiv trahvimäär.

Protestid on Venemaal ebaseaduslikud, kui võimud pole nende korraldamiseks luba andnud.

Kuni 2500 rublaga ehk 28 euroga võidakse nüüd trahvida ka välisagentidena määratletud organisatsioone puudutava info levitamise eest.

Seevastu välismaistele meediahiidudele nagu Twitterile ja Facebookile võib edaspidi osaks saada kuni miljon rubla (umbes 11 200 eurot), kui nad takistavad Venemaal «suveräänse interneti» arendamist.

2019. aastal võttis Venemaa vastu seaduse «suveräänse interneti» arendamiseks, mis võimaldab interneti üleilmsest veebist eraldada. Aktivistid näevad seaduses suurt võimalikku ohtu, et valitsuse kontroll tugevneb ja sõnavabadus surutakse veel enam maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles