Austraalia parlament andis sotsiaalmeediaseadusele heakskiidu

Copy
Google´i ja Facebooki logod Austraalia lipu taustal.
Google´i ja Facebooki logod Austraalia lipu taustal. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Austraalia parlament andis neljapäeval ootuspäraselt heakskiidu uuele seadusele, mis sunnib sotsiaalmeediat jagama uudistetulusid meediaväljaannetega.

Seaduse vastuvõtmine ja sellega kaasnenud vastasseis pälvis rahvusvaheliselt suurt tähelepanu.

Seadus võeti kergesti vastu pärast seda, kui netihiiud Facebook ja Google, kes olid õigusaktide peamised sihtmärgid, jõudsid kokkuleppele Austraalia uudistekanalitele maksmise osas, et vältida määruse kohaste rangete kohustuslike läbirääkimisreeglite rakendamist.

Valitsuse teadaande kohaselt nimetatakse seadust meediakanalite ja digitaalsete platvormide kohustuslikuks läbirääkimiste koodeksiks ja see tagab, et uudiseid tootvatele ettevõtetele makstakse nende loodud sisu eest õiglast tasu, millega aidatakse Austraalias säilitada avaliku huvi ajakirjanduse vastu.

Ühendriikide sotsiaalmeediahiid Facebook lubas kolmapäeval investeerida järgmise kolme aasta jooksul vähemalt miljard USA dollarit ajakirjanduse toetamiseks.

Facebook kaitses oma seisukohti vaidluses Austraaliaga meediaorganisatsioonidele tehtavate maksete üle.

Ettevõtte globaalsuhete juht Nick Clegg ütles, et ettevõte on valmis toetama uudistemeediat, kuid kordas muret seadusega kehtestatavate maksete pärast.

«Me oleme enam kui nõus uudistekirjastajatega koostööd tegema,» ütles Clegg pärast seda, kui Facebook taastas Austraalia ametnikega sõlmitud kompromissi raames uudislingid platvormil.

Austraalia valitus teatas teisipäeval, et jõudis sotsiaalmeediaplatvormiga leppeni, mille järgi tühistatakse Austraalia uudiste jagamisele kehtestatud keeld. Rahandusminister Josh Frynden ja Facebooki esindajad kinnitasid, et leppisid kokku muudatustes seadusele, mis nõuab sotsiaalmeediaplatvormilt ja Google'ilt uudissisu eest maksmist.

Facebook blokeeris Austraalia kasutajate ligipääsu kohalikele uudistele mõned päevad pärast seda, kui riigi parlamendi alamkoda seaduse heaks kiitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles