Austraalia justiitsminister tõrjub vägistamissüüdistust

Copy
Austraalia justiitsminister Christian Porter
Austraalia justiitsminister Christian Porter Foto: AFP / Scanpix

Austraalia justiitsminister tunnistas täna, et on minister, keda avalikkus on seni anonüümselt süüdistanud 16-aastase neiu vägistamises, kuid eitas aastatetaguseid süüdistusi ja püüdis kogu valitsust haaranud skandaali lõpetada.

Pärast nädala kestnud oletusi vägistaja isiku osas, mis Austraalia poliitilise elu halvasid, eitas 50-aastane Christian Porter igasugust eksimust, öeldes, et «väidetavat sündmust pole kunagi toimunud».

Porter kinnitas, et ei astu oma ametikohalt tagasi, kuid võtab puhkust, et tegeleda süüdistustega kaasnenud vaimse pingega. 

«Arutasin täna peaministriga, et pärast oma arstiga konsulteerimist võtan väikse puhkuse, et tegeleda oma vaimse tervisega ja seda loodetavasti parandada.»

Porter oli sunnitud avalikkuse ette tulema pärast seda kui kõrgemad seadusandjad said möödunud nädalal infot süüdistuse kohta, et Porter vägistas aastal 1988 toona 16-aastase tüdruku. Naine tegi mullu enesetapu, kuid enne seda esitas politseile ametliku kaebuse.

Kuigi oli laialdaselt teada, et süüdistatav on Porter, ei lubanud Austraalia laimuvastased seadused ajakirjandusel tema nime mainida.

Lääne-Austraalia osariigi esindaja ütles, et oli meedia korraldatud  «sosistamise kampaania» ja «hullunud politiseerumise» ohver.

«Paljudele hoolivatele pereliikmetele ja sõpradele, kes mult viimasel nädalal küsinud on, kas minuga on kõik korras, pean ütlema, et ma tõesti ei tea,» ütles ta.

Porter ilmus kaamerate ette päev pärast seda, kui politsei kinnitas, et nad ei leidnud «piisavalt vastuvõetavat tõendusmaterjali,» et juhtunus süüdistust esitada.

Peaminister Scott Morrison kinnitas, et süüdistustega tegeleb politsei.

Morrisoni valitsust on raputanud rida vägistamisskandaale, sealhulgas õõvastav süüdistus, et ühte noort erakonnatöötajat vägistas praeguse kaitseministri Linda Reynoldsi kabinetis tema kolleeg.

26-aastane Brittany Higgins ütles, et teda koheldi nagu «poliitilist probleemi», kui ta 2019. aastal juhtunust kuu enne üldvalimisi teada andis.

Reynolds võttis samuti süüdistuste järel haiguslehe.

Morrison kaitses esialgu valitsuse lähenemist kriisile, kuid esitas hiljem avalikkuse kasvava pahameele survel vabanduse.

Australia parlamenti on korduvalt kritiseeritud «toksilise» töökultuuri eest, kus on olnud lubatud pidev naiste kiusamine ja seksuaalne väärkohtlemine.

Valitsuskoalitsiooni süüdistati isegi «naisteprobleemis», kui terve rida kõrgetasemelisi naispoliitikuid parlamendist enne 2019. aasta üldvalimisi lahkus, nimetades põhjusena kiusamist.

Möödunud nädalal teatas tuntud Liberaalse Partei liige Nicolle Flint, kes on avalikult seksistliku ahistamise üle kurtnud, et astub järgmistel valimistel tagasi.

Morrison teatas, et kaks naissoost valitsusametnikku hakkavad juhtima parlamendi seksuaalse ahistamise ja töökultuuri kaebuste protsessi.

Kuid kriitikute arvates peaksid sellega tegelema valitsusele mitte lähedalseisvad isikud.

Väiksemate erakondade naissoost seaduseandjad nõudsid Morrissonilt «kiiret välist hinnangut» praegusele poliitikale ning sõltumatu organi loomist tulevaste kaebustega tegelemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles