Iraan ei rahuldanud viis aastat vangis olnud Briti-Iraani naise kaebust

Copy
Nazanin Zaghari-Ratcliffe tütrega.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe tütrega. Foto: AFP / Scanpix

Briti-Iraani kodakondsusega Nazanin Zaghari-Ratcliffe (43) apellatsioon teise vanglakaristuse vastu Iraanis lükati tagasi pärast enam kui viis aastat vangistuses, ütlesid laupäeval tema toetajad.

Londonis oma abikaasa ja nüüdseks seitsmeaastase tütrega elanud Zaghari-Ratcliffe'i on Iraanis kinni peetud alates 2016. aastast ning ta kandis viie aasta pikkust vangistust.

Aprilli lõpus määrati talle veel üks aasta vangistust ning talle keelati riigist lahkumine veel 12 kuuks.

Zaghari-Ratcliffe'i iraanlasest advokaadile öeldi laupäeval, et apellatsioon kukkus läbi. Kohtunik langetas otsuse ilma istungita, seisis Nazanini toetajate Twitteri kontol #Free Nazanin.

Vanglasse naasmise kuupäeva ei esitatud.

Iraan pole otsuse kohta ametliku avaldusega esinenud.

Zaghari-Ratcliffe on üks mitmest Lääneriigi passi omanikust, keda hoitakse Iraanis kinni. Inimõiguslased peavad seda pantvangipoliitikaks, mille eesmärk on saavutada välisriikidelt järeleandmisi.

Thomson Reuters Foundationi projektijuht peeti Iraanis kinni 2016. aasta aprillis, kui ta külastas oma perekonda. Ta mõisteti süüdi Iraani režiimi kukutamise vandenõus. Naine on süüdistust eitanud.

Ta vanglakaristus sai märtsis läbi, kuid talle kehtestati veel aastane vangistus «süsteemivastase propaganda eest». ÜK toonane välisminister Dominic Raab mõistis teise vanglakaristuse hukka, öeldes, et naise kohtlemine Iraani võimude poolt võrdub piinamisega.

Zaghari-Ratcliffe elas oma vanemate juures Teheranis, kuni tema apellatsiooni arutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles