Soomlased keeldusid gaasi eest rubladega maksmast, tarnete katkemise oht suureneb

Erkki Erilaid
Copy
Balticconnector Paldiski lähistel.
Balticconnector Paldiski lähistel. Foto: Eero Vabamägi

Soome energiafirma Gasum otsustas, et ei maksa Vene gaasitarnete eest rublades ja annab Gazpromi lepingu rikkumise eest vahekohtusse.

Gasum ei allu Gazpromi nõudele tasuda gaasi eest rublades ning näeb seda lepingu rikkumisena, vahendas energiafirma teadet Soome meedia.

Gasumil on pikaajaline maagaasi tarneleping Vene Gazprom Exportiga ning ettevõtted on lepingu üksikasjade üle läbirääkimisi pidanud eelmise aasta sügisest. «Gazprom Export esitas aprillis Gasumile nõude, et hankelepingus kokkulepitud maksed tuleks edaspidi tasuda eurode asemel rublades. Lisaks on Gazprom Export esitanud Gasumile lepinguga seoses muid pretensioone,» teatas Gasum. «Me ei aktsepteeri Gazpromi ettepanekut minna üle rublamaksetele. Lisaks on ettevõtetel oluline erimeelsus ka muude lepingu alusel esitatud nõuete osas.»

Samas on ettevõtte hinnangul seetõttu maagaasi tarnete katkemise oht veelgi suurenenud ning on võimalik, et torugaasi sissevool Venemaalt Soome lakkab.

Gasum loodab siiski tagada maagaasiga varustamise läbi Soome ja Eesti vahelise Balticconnectori gaasitoru. Samuti kinnitas Gasum, et on selliseks ohuks koos Soome varustuskindluse eest vastutavate ametiasutustega eelnevalt valmistunud.

Venemaa peatas teatavasti eelmisel nädalavahetusel oma elektritarned Soome ja paraku on sellega juba kaasnenud elektri märkimisväärne kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles