Hispaania valitsus lubab menstruatsioonivaludega naised haiguslehele

Copy
Hispaaniast võib peagi saada esimene Euroopa riik, kus on menstruatsioonivalude all kannatavatel naistel õigus tasuliseks haiguspuhkuseks, Foto on illustratiivne.
Hispaaniast võib peagi saada esimene Euroopa riik, kus on menstruatsioonivalude all kannatavatel naistel õigus tasuliseks haiguspuhkuseks, Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Hispaania valitsus kiitis teisipäeval heaks seaduseelnõu, mis annab tõsiste menstruatsioonivalude all kannatavatele naistele õiguse tasuliseks haiguspuhkuseks.

Kui parlament eelnõu heaks kiitab, saab Hispaaniast esimene Euroopa riik, kus taoline seadus kehtib. Terves maailmas on vähe riike, kus naised «päevadega» haiguslehele võivad jääda. Näiteks lubab seadus seda Lõuna-Koreas ja Indoneesias.

Hispaania parlamendil läheb hääletuseni jõudmiseks ilmselt veel mitu kuud ja ei ole ka kindel, kas sotsialistist peaministri Pedro Sáncheze vähemusvalitsusel on eelnõu vastuvõtmiseks piisavalt toetust.

Eelnõu annab menstruatsioonivaludega töötajatele õiguse olla haiguslehel nii kaua, kui vaja. Raha tuleb selleks sotsiaalkindlustussüsteemist, mitte tööandjalt. Ajutise töövõimetuse peab kinnitama arst, nagu muudegi haiguste puhul.

Võrdsusminister Irene Montero ütles, et seadus tunnistab terviseprobleemi, millest seni hoiduti rääkimast.

«Päevad ei ole enam tabu,» ütles ta pärast valitsuse istungit ajakirjanikele. «Enam ei pea minema valuga tööle, ei pea enne töölejõudmist tablette võtma ega varjama fakti, et meil on valud, mis ei lase tööd teha.»

Montero on Sáncheze koalitsiooni väiksema osalise Podemose liige ja just see vasakäärmuslik erakond on menstruatsioonieelnõu taga.

Hispaania günekoloogia- ja sünnitusabiühingu andmetel kannatab tugevate menstruatsioonivalude all umbkaudu kolmandik naistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles