Biden väljendas ülemkohtu tulirelvaotsuse peale sügavat pettumust (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP/ INSTARimages / Cover Images / Scanpix

USA president Joe Biden ütles neljapäeval, et ta on «sügavalt pettunud» ülemkohtu otsusega, mis laiendab õigust kanda tulirelvi avalikus ruumis kõikjal Ühendriikides.

«Olen sügavalt pettunud ülemkohtu otsuses,» ütles ta avalduses. «See otsus on vastuolus nii terve mõistuse kui põhiseadusega, ja see peaks meid kõiki sügavalt muret tundma panema.»

Ülemkohus langetas varem päeval tähtsa otsuse, mille kohaselt on ameeriklastel põhiseaduslik õigus kanda tulirelvi avalikus ruumis; selle otsusega tõkestab riik osariikidel võimaluse piirata inimestel tulirelvade kandmine.

Otsus võeti vastu häältega 6-3, millega tühistatakse sajandivanune New Yorgi osariigi seadus, mis nõudis isikult luba, mille alusel on võimalik tõendada enesekaitse vajadust või «õiget põhjust» relvaloa saamiseks.

Mitmes osariigis, seal hulgas Californias, on sarnased seadused - kohtu otsus piirab märkimisväärselt nende osariikide võimekust seada piiranguid inimestele tulirelvade avalikus ruumis kandmiseks.

Vaatamata üleskutsetele piirata tulirelvade kättesaadavust, pärast äsjaseid massitulistamisi maikuus, otsustas kohus siiski toetada relvameelseid jõudusid, kelle sõnul tagab USA põhiseadus neile õiguse omada ja kanda endaga kaasas tulirelvi.

Tegemist on esimese ülemkohtu suurema otsusega teise konstitutsiooniparandusse enam kui kümne aasta jooksul. Viimati võeti vastu otsus 2008. aastal, kui ameeriklased said õiguse hoida relva kodus.

Otsust tervitas mõjuvõimas relvalobiorganisatsioon Rahvuslik Relvakandjate Ühing (NRA).

«Tänane otsus on veelahkme võit headele meestele ja naistele üle kogu Ameerika ning on aastakümnete pikkuse võitluse, mida NRA on pidanud, tulemus,» ütles NRA tegevasepresident Wayne LaPierre avalduses.

«Õigus enesekaitsele ja oma perekonna ja lähedaste kaitsmisele ei tohiks lõppeda su koduga,» sõnas LaPierre.

Ülemkohtu kohtunik Clarence Thomas kirjutas kohtunike enamuse nimel arvamuse ning sellele kirjutasid alla ülejäänud viis konservatiivset kohtunikku, kelles kolm nimetas ametisse eelmine president Donald Trump.

«Kuna New Yorgi osariik annab välja avalikult kanda võivaid litsentse vaid siis, kui taotleja näitab erivajadust enesekaitseks, jõudsime me järeldusele, et osariigi lubade väljastamise režiim läheb vastuollu põhiseadusega,» kirjutas Thomas.

«Teine ja neljateistkümnes konstitutsiooniparandus kaitsevad üksikisiku õigust kanda käsitulirelva enesekaitseks väljaspool oma kodu,» märkis ta.

Tema sõnul takistab New Yorgi osariigi seadus «seaduskuulekatel kodanikel, kel on tavalised enesekaitsevajadused, täitmast nende teises konstitutsiooniparanduses antud õigust omada ja kanda relvi avalikus ruumis enesekaitse puhuks,» kirjutas Thomas.

Otsus võeti vastu ajal, mil senat kaalub haruldast parteideülest seaduseelnõu, mis sisaldab mõõdukaid tulirelvade kontrolli meetmeid.

Samas nimetasid nii New Yorgi linna meer Eric Adams kui New Yorgi osariigi kuberner Kathy Hochul olid risti vastupidisel arvamusel.

«Šokeeriv, täiesti šokeeriv, et nad on võtnud meile meie õiguse kehtestada mõistlikke piiranguid,» ütles Hochul ajakirjanikele.

«Meil on võimalik seada piiranguid sõnavabadusele - te ei tohi karjuda »tuli« rahvast täis kinos -, ent ühtäkki ei ole piiranguid lubatud teisele konstitutsiooniparandusele,» ütles ta viitega põhiseaduse parandusele, mis lubab ameeriklastel kanda relvi.

«Mul on kahju, et selline sünge päev on koitnud,» ütles ta.

Adams hoiatas, et ülemkohtu otsus «võis avada täiendava jõe, mis toidab tulirelvavägivalla merd».

«Me kavatseme teha koostööd, et vähendada selle otsuse riske, mida need tekitavad, kui see jõustub, sest me ei saa lubada New Yorgi Metsikuks Lääneks muutumist,» ütles ta avalduses.

Samal seisukohal oli ka California osariigi kuberner Gavin Newsom, kes nimetas ülemkohtu otsust «häbiväärseks».

«Sünge päev Ameerikale,» säutsus Newsom, kes juhib osariiki, kus kehtivad ühed karmimad relvakontrolli seadused.

«See on ohtlik otsus kohtult, mis surub jäärapäiselt läbi äärmuslikku ideoloogilist agendat ja rikub osariikide õigusi, mille eesmärgiks on kaitsta meie kodanikke selle eest, et neid ei lastaks maha meie tänavatel, koolides ja kirikutes. Häbiväärne.»

Ühendriikides on viimastel kuudel tulirelvadega seotud vägivald hüppeliselt suurenenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles