USA ülemkohus lõpetas põhiseadusliku õiguse abordile (19)

Copy
Abordiõiguse pooldajad Washingtonis USA Ülemkohtu ees meelt avaldamas.
Abordiõiguse pooldajad Washingtonis USA Ülemkohtu ees meelt avaldamas. Foto: Patsy Lynch/IMAGO/Scanpix

USA ülemkohus võttis täna naistelt põhiseadusliku õiguse otsustada abordi tegemise üle. 

Tegemist on ülimalt vastuolulise otsusega, mis rebib tükkideks pool sajandit kehtinud konstitutsioonilise kaitse ühel kõige vastuolulisemal ja vihaselt võideldud teemal Ameerika poliitilises elus.

Konservatiivide enamusega kohus tühistas ajaloolise 1973. aasta otsuse Roe versus Wade, mis sätestas naiste õiguse abordile ning andis osariikidele loa ise otsustada, kas lubada või keelata vastavat protseduuri.

USA juhtiv abordivõimaldaja Planned Parenthood lubas pärast ülemkohtu ülimalt vastuolulist otsust, et nad ei loobu eales võitlusest nende nimel, kes abi vajavad.

«Me teame, et te võite praegu tunda paljusid tundeid - valu, viha, segadust. Mida iganes te tunnete, on okei. Meie oleme siin koos teiega - ja me ei loobu eales võitlusest teie nimel,» säutsus organisatsioon.

USA endine asepresident Mike Pence kiitis ülemkohtu abordiotsust. «Saates küsimuse abordist tagasi osariikidele ja rahvale, on ülemkohus muutnud õigeks ajaloolise vale ning taaskinnitas ameerika rahva õigust valitsed ise enda üle,» ütles Pence, kes on vabariiklaste tõenäoline presidendikandidaat ja üks häälekamatest abordivastase kampaania käilakujudest.

USA endine president Barack Obama mõistis täna kohtu otsuse jõuliselt hukka, nimetades seda rünnakuks põhivabaduste vastu.

«Täna ei pööranud ülemkohus ümber mitte ainult pea 50 aastat pretsedenti, vaid pagendas kõige sügavamalt isikliku otsuse, mida keegi saab teha, poliitikute ja ideoloogide kapriiside nimel - rünnates miljonite ameeriklaste põhivabadusi,» säutsus demokraadist Obama.

Missouri keelustas esimese osariigina ülemkohtu otsuse järel abordi

USA kesklääne piirkonnas asuvast konservatiivsest Missourist sai reedel esimene osariik, mis keelustas abordi, vaid mõni tund pärast ülemkohtu otsust.

«Missourist sai riigis äsja esimene (osariik - BNS), mis faktiliselt lõpetab abordi tegemise,» ütles osariigi peaprokurör Eric Schmitt Twitteris. «Tegu on monumentaalse päevaga elu pühaduse jaoks.»

USA läänekalda kolm liberaalset osariiki - California, Oregon ja Washington -, tegid reedel ühisavalduse, lubades kaitsta abordiõigusi.

«California, Oregoni ja Washingtoni osariigi kubernerid avaldasid täna mitme osariigi lubaduse kaitsta ligipääsu reproduktiivsele tervishoiule, seal hulgas abordile ja rasestumisvastastele vahenditele, ning lubavad kaitsta patsiente ja arste teiste osariikide katste eest eksportida nende abordikeelde meie osariikidesse,» seisis avalduses.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles