ÜRO taunis USA abordiõiguse tühistamist löögina inimõigustele (2)

Copy
ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet
ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

USA ülemkohtu reedene otsus lõpetada üleriigiline abordiõigus on «suur löök naiste inimõigustele ja soolisele võrdõiguslikkusele», tõdes ÜRO.

«Juurdepääs ohutule, seaduslikule ja tõhusale abordile on kindlalt juurdunud rahvusvahelises inimõigusseaduses ning on naiste ja tüdrukute sõltumatuse ning oma keha ja elu üle valiku tegemise keskmes,» ütles ÜRO inimõiguste juht Michelle Bachelet.

«See otsus võtab selle sõltumatuse miljonitelt USA naistelt, eriti madala sissetulekuga naistelt ja rassilistesse ja etnilistesse vähemustesse kuuluvatelt naistelt, kahjustades nende põhiõigusi.»

Enam kui 50 riiki on viimase 25 aasta jooksul oma abordiseadusi leevendanud, ütles Tšiili endine president.

«Tänase otsusega on USA kahjuks sellest edumeelsest suundumusest eemaldumas.»

Otsus ei muuda raseduse lõpetamist ebaseaduslikuks, vaid toob USA tagasi olukorda, mis oli enne 1973. aasta Roe vs Wade'i kohtuotsust, mil iga osariik võis seda lubada või mitte.

Mitmed USA osariigid teatasid vahetult pärast kohtu otsust oma jurisdiktsioonis meetmetest abordi keelustamiseks.

ÜRO inimõiguseksperdid mõistsid ülemkohtu otsuse hukka ja kutsusid president Joe Bidenit rakendama kõiki vajalikke meetmeid selle tagajärgede leevendamiseks.

Ekspertide ühisavalduses nimetatakse kohtu otsust šokeerivaks ja ohtlikuks ning «suureks tagasilöögiks õigusriigi põhimõtete ja soolise võrdõiguslikkuse valdkonnas».

Nad ütlesid, et samm suurendaks naiste ja tüdrukute arvu, kes otsivad salajasi ja ohtlikke abordivõimalusi, ning õhutaks abordi häbimärgistamist, muutes «õudusunenäoks nende olukorra, kes püüavad jagu saada planeerimata rasedusega kaasneva ebakindluse ja traumadega».

Avaldust toetasid kaheksa eriraportööri ning ÜRO naiste ja tüdrukute diskrimineerimise vastane töörühm.

ÜRO eksperdid ei esine maailmaorganisatsiooni nimel, vaid teatavad sellele oma järeldused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles