Saksamaa loobub natsiajast pärit aborditeavituse keelust

Copy
Abordiõiguse pooldajatest meeleavaldajad Berliinis. 21. september 2019.
Abordiõiguse pooldajatest meeleavaldajad Berliinis. 21. september 2019. Foto: Christian Spicker/Imago-Images/Scanpix

Saksa parlament otsustas reedel tühistada kriminaalseaduse natsiajast pärit pügala, mis piirab arstide ja kliinikute õigust raseduse katkestamise kohta teavet jagada.

See aastakümneid vastuolusid tekitanud karistusseadustiku paragrahv keelab abordi «reklaami» ja näeb sellise teo eest ette kuni kaheaastase vangistuse või rahatrahvi.

Seadus võeti vastu 1933. aastal, vahetult pärast Adolf Hitleri natsirežiimi võimuletulekut. Praegune valitsus oli keelu tühistamise fikseerinud oma valitsusprogrammis.

«On viimane aeg. On absurdne ja tagurlik, et arstid ei tohi anda teavet abordi kohta, kui iga troll ja vandenõuteoreetik võib vabalt oma mõtteid abordi teemal kuulutada,» ütles justiitsminister Marco Buschmann Bundestagis.

Kuigi seadus pärineb Saksa ajaloo süngeimast perioodist, on seda siiski rakendatud. Arste on muu hulgas trahvitud internetis abortide kohta info jagamise eest.

Üks karistatud arstidest on Kristina Hänel, kes tõusis seadusesätte tühistamise kampaania eestvedajaks. Talle oli määratud keelu rikkumise eest 6000 euro suurune rahatrahv, mis tõstis tormi ja kiirendas keelu kaotamist.

Abordi vastustajad on hakanud internetis aktiivsemalt nõudma arstide ja õendustöötajate karistamist. Surve all olevad arstid on sageli eemaldanud oma veebilehtedelt kogu abordiga seotud teabe ja palunud nende andmete kõrvaldamist aborte tegevate arstide nimekirjadest.

Saksamaa seaduse kohaselt on abort lubatud raseduse esimese 12 nädala jooksul. Nõutav on nõustamisteenuse kohustuslik külastus ja kolmepäevane järelemõtlemisaeg.

Abort on Saksamaal endiselt tundlik teema ja paljudel juhtudel on seda raske saada. Eriti keeruline on see katoliiklikul Baieri liidumaal, kus abordihaiglat on raske leida. Seetõttu käivad paljud aborti soovivad naised teisel pool piiri Austrias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles