Hispaanias saab rannas pissimise eest maksta kuni 750 eurot

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Vii ennast kurssi, mis tegevused reisil keelatud on
Vii ennast kurssi, mis tegevused reisil keelatud on Foto: Shutterstock

Hispaania teavitab turiste eesootavatest trahvidest, mida nad rannakülastajatelt hoolega välja hakkavad nõudma. 

Hispaania teatas, et hakkab merre urineerimise eest inimesi sadade kaupa trahvima. Trahvitakse ka neid rannakülastajaid, kes tabatakse kurika ja palliga mängimast või kes üritavad rannas rätikuga kohta reserveerida. Samuti trahvitakse prügi mahaviskajaid ja grillijaid.

Galicia piirkonna linna Vigo seadusandjad ütlesid, et igaüks, keda nähakse vees või rannas keha kergendamas, saab krõbeda trahvi. 

Linnavolikogu nimetas avaliku urineerimise hügieeni- ja sanitaareeskirjade rikkumiseks, mis on karistatav rahatrahviga. Ametnikud kavatsevad kõrghooajal randadesse paigaldada avalikud tualetid, et mahutada kõik tualetti tormavad rannalised.

Merre pissimise keelavad reeglid pole nii levinud, kuid Hispaania pole esimene riik, kes selliseid piiranguid rakendab. Samasuguseid meetmeid on juba võetud Portugalis ja Tais, et kaitsta elusloodust, eriti korallriffe, mida inimese uriin eriti kahjustab.

Kuigi uriin koosneb umbes 95 protsendist veest, sisaldab see ka jääkaineid, mis kahjustada merekeskkonda. Jäätmed, nagu uurea või bakterid, aga ka meie võetavate ravimite jäägid, on mürgised ookeanide elusloodusele ja võivad hävitada bioloogilist mitmekesisust.

Samal ajal on ametivõimud keelanud ka puhastusvahendite, nagu seebi või šampooni, kasutamise meres, samuti köögiriistade pesemise. Kui ookeanis nõusid pesevat inimest on lihtne märgata, pole nõukogu veel selgitanud, kuidas nad kavatsevad jälgida ja tuvastada, millal ujujad merre pissivad.

Kuid linnavolikogu ütles, et see võib minna kaugemale kui inimeste trahvimine merre urineerimise eest.

Sarnaseid meetmeid on võtnud ka teised Hispaania linnad. Kagu-Hispaanias Murcias asuv San Pedro del Pinatar on samuti keelanud merre urineerimise, aga ka alasti päevitamise, pallimängud ning rätikute kasutamise rannas koha reserveerimiseks. Nudistidele määratakse samuti 750-eurone trahv, samas kui inimesi, kes proovivad ühekordse grilliga väikese peo pidada, ähvardavab kuni 1500-eurone trahv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles