Pärast ratifitseerimist peab uue karistuskoodeksi allkirjastama Indoneesia president, teatas justiits- ja inimõiguste minister Edward Hiariej. Kohe see kehtima ei hakka, vahendab Associated Press (AP).

Hiarieji sõnul on seadusel palju rakendusakte, mis tuleb välja töötada, mida ei ole võimalik teha ühe aasta jooksul. Vanalt koodeksilt uuele üleminek võtab aega maksimaalselt kolm aastat.

AP teatel on koodeksis mitmeid muudetud paragrahve, mis muudavad abieluvälise seksi karistatavaks aastase vanglakaristusega ning kooselu kuuekuuse vanglakaristusega. Abielurikkumise süüdistused peavad põhinema kaebustel politseile, mille on esitanud abikaasa, vanemad või lapsed.

Ebaseaduslik on uue koodeksi järgi ka rasestumisvastaste vahendite propageerimine ja usuteotamine ning taastatakse ametis oleva presidendi ja asepresidendi, riigiinstitutsioonide ja rahvusliku ideoloogia solvamise keeld. Enda solvamise kohta peab kaebuse esitama president ja selle eest võib kolmeks aastaks vanglasse sattuda.

Hiarieji sõnul on valitsus andnud kõige selgemad võimalikud selgitused selle kohta, mis eristab solvanguid kriitikast.

Abort on uue koodeksi järgi kuritegu, aga erandeid tehakse eluohtlikus seisundis naistele ja vägistamise korral, kui loode on alla 12 nädala vana.

Siiski nõustusid seadusandjad ägeda vaidluse järel loobuma islamistide nõutud paragrahvist, mis oleks muutnud geiseksi ebaseaduslikuks.

Koodeks säilitab inimõiguslaste vastuseisust hoolimata surmanuhtluse.