Riigikogu võttis peretoetuse eelnõu vastu

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Riigikogus toimus täna perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu kolmas lugemine, mille poolt hääletas 76 saadikut ja vastu oli üks. 

Indrek Saar (SDE) rääkis riigikogus, et enne teist lugemist õnnestus seda eelnõu paremaks saada. «Kindlasti sisaldab jaanuaris sisalduv seadus mitmeid häid asju,» lausus Saar. «Üle nelja korra tõuseb üksikvanema toetus. Ja väga oluline on see, et need puuetega lapsed, kes ei õpi ja on vanemad kui 16, saavad lapsetoetust kuni 19. eluaastani,» lausus Saar. 

Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid kirjutas sotsiaalmeediasse, et 12. mail algatas Keskerakond koos Isamaa, EKRE ja SDE-ga laste- ja perehüvitiste eelnõu. «Valitsus Keskerakonna ja Reformierakonna vahel lagunes, aga lastetoetused tõusevad. Jõudsime ennastohverdava hinnaga eesmärgini. Lastetoetus ja perehüvitis oli meie erakonnale tähtsam kui ministriporrfellid. Kohe on hääletus ja kõik viis erakonda riigikogus toetavad Keskerakonna 12. mai initsiatiivi. Eesti võitis,» oli Karilaid rahul. 

Äsja vastu võetud seaduse kohaselt kasvab esimese ja teise lapse toetus alates 1. jaanuarist 80 euroni kuus, lasterikka pere toetus suureneb kolme kuni kuue lapse puhul 650 ning seitsme ja enama lapse puhul 850 euroni kuus. 

Ühtlasi kaob lapsetoetuse maksmise tingimusena õppimise nõue lastele vanuses 16–19 eluaastat. Õppimise soodustamiseks jääb kehtima reegel, et kui 19-aastane noor jooksval õppeaastal õpib, siis jätkatakse toetuse maksmist kuni kooli lõpetamiseni või õppeaasta lõpuni.

Samuti sätestab uus regulatsioon, et alla kolmeaastase lapse surma korral võimaldab riik nii emale kui ka isale vanemahüvitise ühe kuu ulatuses.

Lisaks näeb seadus ette muudatuse perekonnaseaduses sätestatud elatise arvutamise regulatsioonis, mille kohaselt võetakse miinimumelatise arvutamisel lasterikka pere toetus arvesse 50 protsendi ulatuses. Muudatuse eesmärk on arvestada selgemalt ja õiglasemalt lasterikka pere toetuse maksmist elatise arvestamisel.

Lastetoetuste ja lasterikka pere toetused tõusevad 1. jaanuarist.

Perel, kus peretoetuste maksmine on juba lõpetatud seoses alla 19-aastase lapse mitteõppimisega, tekib eelnõu järgi taas õigus peretoetusele, mille väljamakse teeb sotsiaalkindlustusamet tagasiulatuvalt hiljemalt märtsi lõpuks. Pere ise ei pea selleks taotlust ega dokumente esitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles