Kütusetarbimine vähenes jaanuaris ligi 5 protsenti (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Foto: Tairo Lutter

Maksu- ja tolliameti kütusemüügi koondandmed jaanuari kohta näitavad, et kui tanklamüük hoidis suuresti möödunud aasta taset, siis märgatav diislikütuse hulgimüügi vähenemine viis kogu kütusetarbimise 5-protsendilisse langusse, teatas kütusesektori esindusorganisatsioon Eesti õliühing.

Ühingu teatel on diislikütuse kolmandiku võrra väiksem hulgimüük murettekitav eelkõige Eesti majandusseisundi kontekstis.

Sektori esindusorganisatsiooni tegevjuht Mart Raamat sõnas, et hulgimüügi korras tarnitakse kütust valdavalt suurematele tööstustarbijatele. «Eestis on arvestatav hulk kliente, kes ei saa ise tanklasse kütuse järele sõita. Paiksed käitised, tehasetehnika ja spetsiaalsõidukid – näiteks metsatööstusmasinad – vajavad kõik toimimiseks diislikütust. Juba detsembris kümnendiku võrra vähenenud tööstustoodangu languse eeldatav jätkumine jaanuaris avaldus kindlasti ka kütuse hulgimüüginumbrites, mis olid pea 5 miljoni liitri võrra väiksemad kui möödunud aastal.»

Raamat märkis samuti, et erinevalt kõigist teistest naaberriikidest puudub Eestis aktsiisisoodustus suurtele tarbijatele. «Eks energiamahukad ettevõtted on kindlasti kõrgete hindade tõttu suure löögi all. Võrreldes naabritega on aga meie ettevõtete seis riigi maksupoliitika tõttu keerulisem kui otsestel konkurentidel,» nentis Raamat.

Müük tanklates püsis eelmise aasta tasemetel. Võrreldes mullusega suurenes jaanuaris diislikütuse jaemüük tanklates 2 protsendi võrra ning mootoribensiini tarbimine vähenes 1,5 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles