NATO juht tervitas Türgi poolt Soome liikmelisuse ratifitseerimist

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tervitas neljapäeval Türgi seadusandjate hääletust, millega ratifitseeriti Soome kuulumine USA juhitavasse liitu.

«Tervitan hääletust Soome ühinemise ratifitseerimise lõpuleviimiseks. See muudab kogu NATO pere tugevamaks ja turvalisemaks,» kirjutas Stoltenberg Twitteris.

Soome president Sauli Niinisto tänas neljapäeval NATO 30 liikmesriiki, kes toetasid tema riigi püüdlust liituda alliansiga pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

«Tahan tänada kõiki neist usalduse ja toetuse eest. Soomest saab tugev ja võimekas liitlane, kes on pühendunud alliansi julgeolekule,» ütles president Twitteris ilmunud avalduses.

Stoltenberg avaldas möödunud nädalal tunnustust Soome ja Rootsi relvajõudude võimekusele ning kinnitas, et mõlemad Põhjamaad tugevdavad liitu ning nende ühinemine alliansiga on tähtis ka Balti riikide ja kogu regiooni julgeolekule.

NATO juht rõhutas samas, et Venemaa on taas tõusnud suurimaks ohuks.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi märkis samal ajal 400 päeva möödumist Venemaa sissetungi algusest ja ukrainlaste kangelaslikust võitlusest täiemahulise agressiooni vastu.

«Nelisada päeva meie kaitset täiemahulise agressiooni vastu. See on kolossaalne tee, mille oleme läbinud. Kõik koos – kõik, kes võitlesid ja võitlevad Ukraina eest. Kes hoolisid ja hoolivad riigist ja ukrainlastest. Kes aitas ja aitab meie logistikas. Kes tugevdas ja tugevdab Ukraina jätkusuutlikkust,» rääkis riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles