Borrell nimetas Uganda homovastast seadust taunitavaks (3)

BNS
Copy
Josep Borrell.
Josep Borrell. Foto: YAMIL LAGE/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell mõistis esmaspäeval hukka Uganda uue homoseksuaalsusevastase seaduse, mida nimetas seda taunitavaks ja rahvusvahelise inimõigusseadusega vastuolus olevaks.

«Uganda valitsusel on kohustus kaitsta kõiki oma kodanikke ja austada nende põhiõigusi,» ütles Borrell avalduses.

«Kui seda ei tehta, siis kahjustatakse suhteid rahvusvaheliste partneritega,» hoiatas Borrell.

USA president Joe Biden kritiseeris enne seda samuti Uganda uut karmi homoseksuaalsusevastast seadust kui tõsist inimõiguste rikkumist ning ähvardas kärpida abi ja investeeringuid Ida-Aafrika riigis.

Biden kutsus üles tunnistama viivitamatult kehtetuks uued meetmed, mis muu hulgas sätestavad, et homoseksuaalsuse aktidega tegelemine Ugandas on kuritegu, mille eest karistatakse eluaegse vangistusega.

«Uganda homoseksuaalsusevastase seaduse kehtestamine on universaalsete inimõiguste traagiline rikkumine. Keegi ei peaks elama pidevas hirmus oma elu pärast või vägivalla ja diskrimineerimise all. See on vale,» ütles Biden avalduses.

Uganda president Yoweri Museveni allkirjastas varem päeval geidevastase seaduse, mis kehtestab maailma ühed karmimad meetmed homoseksuaalsuse vastu. Homoseksuaalsus oli konservatiivses riigis niigi seadusega keelatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles