tööaja korraldus

slurpsti 28.03.2012 11:07 (12 aastat tagasi)

Tere Töötan eraettevõttes. Mu palgast soovitakse iga päev pool tundi nö puhkeaega maha arvestada. Kas see on lubatud? Tööl juhtub tihti sedasi, et 12 tunniste tööpäevade ajal pole aega kordagi puhata, rääkimata ka söömisest, sest nii palju tööd on. tean, et seaduses on öeldud, et 6 tunnise tööaja kohta peab tööandaja andma 30 minutit puhkeaega. Aga kas seda on lubatud ka mahaarvestada tasustavast palgast?

Maret 28.03.2012 11:30 (12 aastat tagasi)

Kas teie loeta ainult osaliselt seaduse lõike? Seal kus on juttu 6h ja 30 min on ju veel ka - Tööpäevasiseseid vaheaegu ei arvestata tööaja hulka, välja arvatud juhul, kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda ning tööandja loob töötajale võimaluse puhata ja einestada tööajal. TLS §47. Tööaja korraldus (1) Töötaja on kohustatud täitma tööülesandeid tööandja ettevõttes või käitises tavalisel ajal (tööaja korraldus), kui ei ole kokku lepitud teisiti. Tööaja korraldus hõlmab eelkõige tööaja algust, lõppu ja tööpäevasiseseid vaheaegu. (2) Kokkulepe, mille kohaselt pikema kui 6-tunnise töötamise kohta ei ole ette nähtud vähemalt 30-minutilist tööpäevasisest vaheaega, on tühine. Tööpäevasiseseid vaheaegu ei arvestata tööaja hulka, välja arvatud juhul, kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda ning tööandja loob töötajale võimaluse puhata ja einestada tööajal.

slurpsti 28.03.2012 11:48 (12 aastat tagasi)

ma küsin uuesti, et kas pausi, mida mulle ei anta,on lubatud maha arvestada palgast? palun vabandust, et ma eesti keelest aru ei saa, sest teie vastusest on copypaste paragrahvist, millest ma ei saa endiselt aru.tööandja on loonud nurgakese, kus ma saaks istuda, aga seal ma pole saanud kordagi istumas käia, sest tööd on nii palju.

slurpsti 28.03.2012 12:50 (12 aastat tagasi)

Maret, palun vabandust. mul on olnud 14 tunnised tööpäevad ja keskendumine ja lugemine on juba väga raske. lugesin Teie vastuse uuesti läbi. saan aru, et minu tasust ei tohi seda poolt tundi igapäevaselt maha arvutada, aga mis ma saan oma kaitseks siis enne järgmist palgapäeva teha? kirjutan avalduse, kus palun mitte seda maha arvestada, või millised mu valikud on? momendil on väga raske uut tööd leida ja olen katseajal ka veel, nii et ma tegelikult ei taha tekitada probleeme, aga samas ei taha ka, et mind ärakasutatakse.

Maret 28.03.2012 13:29 (12 aastat tagasi)

Minu soovitus oleks hoopis kasutada oma ettenähtud puhkeaegu määratud kellaaegadel seda eelkõige töövõime taastamiseks ja tööandja ei saa seda kuidagi takistada või mis tähendab tööandja ei anna pausi, vaevalt, et ta füüsilise takistuse tekitab? Ja 14h tööpäeval peab olema minimaalne vahepaus 1h või siis 30min + 30 min, siis seda aega jah tööajaks ei loeta ja tasu ei maksta. Soovitus on sellest, et tundub, et teie töö ei ole sellise iseloomuga, et ei oleks võimalik vaheaega anda ja samas ei ole ka võimalik teil tööajal puhata ja einestada.

slurpsti 28.03.2012 14:06 (12 aastat tagasi)

ma töötan klienditeenindajana leti taga ja saalis, kui lähen leti tagant ära, siis võib juhtuda, et kliendid lähevad ise leti taha toimetama. seda on ka juhtunud ja turvamees ütles, et tema ei saa kuidagi mind aidata, nii et see on minu vastutada, et keegi kassast raja ei varastaks jne.kokkuvõttes mutööandja ei saa pakkuda mulle iga päev täpselt samal ajal pausi, sest pole võimalik ette määrata kui kui palju inimesi meie toitlustusasutust külastab.kõik päevad on väga erinevad. küsisin oma otseselt juhilt, et kas on võimalik sedasi teha, et hakkan iga päev 30 minutit ära käima, et oma kodus süüa, aga seda luba mulle ei antud. oskan öelda seda, et jah võib jääda mulje nagu mu töö oleks sellise iseloomuga, et saan teha pause, aga reaalselt pole ma seda teha saanud ja seepärast tahan nüüd midagi ette võtta, et mu eelmise kuu palgast neid pause maha ei arvestataks.põhimõtteliselt jälgivad mind tööl koguaeg turvakaamerad ja sealt pealt on võimalik tõestada, et ma pole pause saanud teha. sest see tähendaks seda, et panen asutuse uksed lukku ja lähen taha ruumi sööma.

urri 28.03.2012 15:10 (12 aastat tagasi)

ja teedki nii, et paned asutuse ukse lukku, uksele teade, et vaheag alates- kuni 30 min jha lähed taha ruumi sööma või siis las ülemus teeb ise infotahvli ringi ja märgib puhkejaa seAL ära.... mul samalaadne töö ja olen üksind aja mul ei arvestata midagi välaj. olen 8 tundi tööl ja saan selle eest ka palka. Kohvitass on monitori taga peidus ja võileiva peidan sahtliss ekui kliendt tuleb

slurpsti 28.03.2012 15:32 (12 aastat tagasi)

vot see oleks vahva küll, aga ma töötan hotellis, mida ei saa lukku panna:)

itspruls 28.03.2012 16:09 (12 aastat tagasi)

Eks siis on lihtsalt otsutamise kohta - kas lepid olukorraga või hakkad oma tööandjaga töökorralduslikes küsimustes suhtlema. Ja jällegi pead ise otsustama, kui tungivalt ja järepidevalt sa seda suhtlust korraldada. Kas taandud pärast esimest EI-d, või nõuad oma õigusi kuni nende saamiseni. Viimase puhul on alati oht, et see ei pruugi tööandjale meeldida ja tulemuseks on...

urri 28.03.2012 16:18 (12 aastat tagasi)

no mingit moodi saad ju siiski oma tööpiirkonna sulgeda, või telista tööandjale, et sul kõht tühi j atahad oma puhkepausile minna

slurpsti 28.03.2012 17:38 (12 aastat tagasi)

Ma ei saa töölt lahkuda ja ma ei saaks ka uksi kinni panna ja inimesi välja visata ja mu tööandja ei hakkaks minu tööd tegema, nii et ühesõnaga see poleks võimalik. Siin foorumis püüangi uurida, et mida teised nö minuga samas pundis olevad töötajad on ette võtnud. Kui tööandjal pole võimalik anda mulle tööaja sees puhkeaega, aga soovib ikkagi seda tööajast maha arvestada?

urri 28.03.2012 17:43 (12 aastat tagasi)

pane silt letile, et vaheag või lõuna sellest ajast selle ajani ja tee siis seal leti taga omi toimetusi, söö lõunat jne. Las kliendid ootavad. ülemusele ütledki, et sul on lõunapaus.

slurpsti 29.03.2012 00:05 (12 aastat tagasi)

kas on olemas olnud samas olukorras töötajaid, kelle olukorda on muudetud paremaks, mitte ei ole vallandatud peale kaebuse esitamist oma tööandjale? kust ma leian infot selle kohta, et kuidas on eelnevalt taoline konflikt lahendatud?

urri 29.03.2012 08:00 (12 aastat tagasi)

ma ju räägin, et mul samad tingimused, töötan üksinda ja ka ei saa panna ust ega väravat kinni. Asi tööandjaga laheneski nii, et tööaeg mis kohal olen ongi 8 tundi ja kõige selle eest saan ka taus. wc-s käin ja söön siis ki seleks sobiva pausi leian. jah, onnii, et kohvitass läheb monitori taha peitu ja võileib või salati, supikauss sahtlisse kui peaks klient tulema. Ja selle tulemuseni saimegi nii, et panin julmalt sildi välja et lõuna aeg ja kliente ei teenindanud sel ajal siis. Kliendid helistasid juhatajale, et neil vaja, ja nii me need asjad paika saimegi. Klient on kuningas.

Riukalik Jurist 29.03.2012 23:55 (12 aastat tagasi)

See siin ei ole mingi perefoorum, vaid juura.ee. Taset tuleb seega hoida, kallid kaasfoorumlased! Kui inimene tuleb murega, siis pole vaja niisama kaagutada. Mis puutub küsija muresse, siis vastus on: nii käituda ei või. Mis puutub teise küsimusse, et mida teha, siis on vaid 2 lahendit - lase end edasi orjastada ja ära kaeble või siis võta endale esindaja ja nõua tööandjalt pappi. Mõlemad variandid lõpevad eeldatavalt sellega, et pead nagunii uue töö otsima. Kui loodad, et keegi hakkab töötingimusi muutma, siis unista edasi. Ei hakata. Pigem võetakse uus töötaja.

slurpsti 30.03.2012 10:37 (12 aastat tagasi)

Aitäh, tahtsingi kinnitust saada.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.