Nõude aegumine solidaarvõlgnike puhul

Kaido 10.05.2016 16:46 (8 aastat tagasi)

Kui ühte laenu käendas 2 juhatuse liiget. Firma kustutati ja tasumata laenujääk jõudis kohtusse, kus laenuandja nõudis laenu tasumist 2lt juhatuse liikmelt, kes olid andnud isikliku solidaarkäenduse. Üks neist maksis kohtuotsusega väljamõistetud summa ära, teine ei tasunud sentigi. Juba enne kohtusse andmist oli laen äärepealt hapuks läinud aegumistähtaja tõttu. Kuu aega jäi puudu, et oleks saanud aegunuks lugeda...kas nüüd, käendaja-kes ei tasunud sentigi saab rõhuda nõude aegumisele, kui nõude tasunud solidaarkäendaja esitab regressinõude? Nõude tasumisest solidaarkäendaja poolt on möödas 2 kuud.

A 11.05.2016 08:56 (8 aastat tagasi)

Loe VÕS § 70. https://www.riigiteataja.ee/akt/111032016002 Selle lõike 2 kohaselt solidaarvõlgniku tagasinõue ei aegu enne kuue kuu möödumist päevast, mil solidaarvõlgnik täitis kohustuse või võlausaldaja esitas tema vastu hagi kohustuse täitmiseks.

Kaido 11.05.2016 11:40 (8 aastat tagasi)

Ma tean seda, ning sellest ei saagi aru :"päevast, mil solidaarvõlgnik täitis kohustuse või võlausaldaja esitas tema vastu hagi kohustuse täitmiseks". Hagi kelle vastu? Kas hagi minu kui teise sol.võlgnik vastu juba kohustuse täitnud solidaarvõlgniku poolt? Sest et ülse keegi tasuma hakkas oli juba hagi esitatud..panga poolt. .

A 11.05.2016 14:55 (8 aastat tagasi)

Siin pigem kohaldub VÕS § 70 lg 1, millest tulenevalt aegub solidaarkohustuse täitnud solidaarvõlgniku tagasinõue teise solidaarvõlgniku vastu samal ajal, mil aeguks võlausaldaja nõue solidaarvõlgniku suhtes, kelle vastu tagasinõue esitati. Kuna võlausaldaja kasuks on jõustunud kohtuotsus, millega solidaarkohustus nõuti välja mõlemalt solidaarvõlgnikult, siis on võlausaldaja nõude aegumistähtajaks ja seega ka solidaarvõlgniku tagasinõude aegumistähtajaks 10 aastat selle kohtuotsuse jõustumisest. VÕS § 70 lg 2 ei sätesta iseseisvat aegumise tähtaega, vaid sellel on lg-s 1 sätestatud aegumistähtaega edasilükkav toime.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.