Pärandist loobumine

stella 28.03.2017 16:31 (7 aastat tagasi)

Kas see on õige jutt, et kui mina ja minu õde pärisime peale isa surma ainult võlad ja meil on alaealised lapsed siis me peame võtma pärandi vastu, kohtutäitur teeb pärandvara inventuuri ja siis me õega saame pärandist loobuda ning samuti ka meie laste eest? Mulle on see notari jutt ja see jutt mida õde mulle räägib, nii segaseks. Laste isasid ei olnud tookord notari jurues kaasas, et oleks saanud teha kohe isade nõusolekutega pärandist loobumise avalduse.

vastus 29.03.2017 11:01 (7 aastat tagasi)

Kui inimesel on võlad, siis oleks kõige mõistlikum, et pärijad, antud juhul lapsed võtaksid pärandi vastu (ca 80 eurot), nõuaksid pärandvara inventuuri (min 35 eurot, sõltub pärandvara väärtusest) ning kui inventuuri akt on käes ja selt ka kinnitus, et tõepoolest on võlgasid rohkem kui nö positiivset vara, esitaksid kohtule avalduse pärandvara pankroti väljakuulutamiseks (riigilõiv 10 eurot). See on kokkuvõttes lihtsam ja odavam, kui see, et hakatakse loobuma. Jah, kui sina ja su õde oma isa pärandvarast loobusite, läheb pärimisõigus edasi teie alanejatele sugulastele ehk teie lastele - kui nemad on alles alaealised, peavad pärandist loobuma nende üle täis isiku ja varahooldusõigust omavad isikud, kelleks on siis eeldatavasti nende vanemad (mõlemad vanemad ühiselt) kui kõik I jrk pärijad (alanejad sugulased) on loobunud, läheb asi edasi II ja III jrk pärijate kätte - selle käigus karistatakse ära terve suguvõsa (sest kõik onud-tädid ja nende alanejad ja seejärel vanaonud-vanatädid ja nende alanejad sugulased, peavad pärandist loobuma või muidu saavad nad võlad endale), arvestades võimaliku suguvõsa puudust võib see puudutada sadu inimesi (kes kõik peavad kulutama loobumiseks vähemalt ca 20 eurot). Lõpuks jõuab järg kohaliku omavalitsuse kätte ja nemad siis algatavad pärandvara pankroti.

vastus 29.03.2017 11:14 (7 aastat tagasi)

PS esimene kes loobub, peab niikuinii ka pärimisasja algatama ja selle tasu on ca 80 eurot

stella 29.03.2017 13:25 (7 aastat tagasi)

Notar soovitas meile nii, et võtame päranduse vastu, laseme teha inventuuri mis hetkel käigus ja siis saame ikkagi loobuda enda ja ka laste eest. Sellest pankroti väljakuulutamisest ja kohtu asjast ei rääkinud ta midagi. Mina soovisin kohe alguses loobuda, ilma pärandit vastu võtmata. Notar ütles, et sel juhul läheks asi kohtusse ja kohus otsustaks minu laste eest loobumise siis. Ma sooviks sellest nii väga juba loobuda, kogu see asi tundub nii keeruline. Kui meie loobume siis see läheb edasi neile kes üritavad mulle ja mu õele hirmsat ülekohut teha. Kogu see pärand mis oli enne isa surma nö. nende käpa all, saavadki nad selle tagasi ja las siis ise majandavad. Kusjuures kõik võlanõuded on esitatud nende samade isikute poolt.

Matt 29.03.2017 13:43 (7 aastat tagasi)

Stella, oled Notari jutust vähe valesti aru saanud vist. Kui alaealised lapsed pärivad oma isa järelt siis loobumine kohtu kaudu, aga kui saoled laste ema j aloobud oma isa pärandusest siis laste eest loobute te koos abikaasaga j akohtusse vaja minna ei ole

stella 29.03.2017 19:45 (7 aastat tagasi)

Et siis nüüd peale seda inventuuri akti kättesaamist tuleb minna uuesti notari juurde koos laste isadega ja siis saab loobuda ka laste eest?

vastus 29.03.2017 19:58 (7 aastat tagasi)

Sa ei pea ootama inventuuri akti. Võta telefon, broneeri aeg ja mine laste isadega loobuma. Seda muidugi juhul kui su enda loobumisest pole 3 kuud möödas.

A 30.03.2017 10:11 (7 aastat tagasi)

Pärimise puhul viiakse läbi inventuur üksnes siis, kui pärija on pärandi vastu võtnud, peale seda, kui aga pärand on juba vastu võetud, sellest loobuda enam ei saa. Seega on üksnes kaks varianti, kas võtta pärand vastu ja nõuda inventuuri või siis loobuda pärandist, misjärel läheb pärandi vastuvõtmise või loobumise õigus üle lastele. Seejuures on loobumise tähtajaks, mille jooksul üldse on võimalik pärandist loobuda kolm kuud hetkest, kui pärija saab teada või peab teada saama pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest. Saan stella jutust aru nii, et ta on õega juba pärandi vastuvõtnud ja nõudnud inventuuri. Sel juhul mingist loobumisest enam juttu olla ei saa ning pärimisõigus lastele üle ei lähe. Peale inventuuriakti saamist on kaks võimalust, kas täita kõik pärandaja kohustused, sh kui pärandvarast selleks ei piisa, ka oma vara arvelt või juhul kui pärandaja kohustused ületavad pärandvara väärtuse, esitada kohtule avaldus pärandvara pankroti väljakuulutamiseks, nagu eelpool vastatud. Pärandvara pankroti väljakuulutamisel tasutakse pärandaja kohustused pärandvara arvelt pankrotimenetluse käigus ning oma vara jääb puutumata.

Maris 30.03.2017 13:44 (7 aastat tagasi)

Küsin ka samas teemas pärimise kohta. Kui isa suri ja osa lastest käisid notari juures, algatasid pärimise ja loobusid pärandi vastu võtmisest reedesel päeval. Esmaspäeval aga sai isa surmast 3 kuud täis, ehk siis enam loobuda nagu ei saanud? Edasi võitsid 2 last kellel teine ema, et nende 3 kuud hakkab jooksma alles siis kui pärimine sisse anti. Kusjuures, need 2 last olid ka matustel olnud ise.

vastus 30.03.2017 13:53 (7 aastat tagasi)

3- kuuline tähtaeg hakkab kulgema hetkest, mil isik sai teada pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest. Kui kõik isiku lapsed olid tema matusel, siis ei saa nad kuidagi öelda, et said pärandaja surmast teada alles 3 kuu pärast. Eelda võib, et kui nad matustel olid, saidki nad oma isa surmast teada pärandaja surma päeval või parimal juhul päev-paar pärast seda. Kui mõni lastest 3-kuu jooksul pärandist ei loobunud, siis jah, nende laste jaoks on rong läinud ja enam nad loobuda ei saa (nagu eelpool juba seletatud, kui pärandvara hulgas võlgu rohkem kui head vara, tuleb lihtsalt nõuda inventuuri ja hiljem algatada pärandvara pankrott). Nenende laste, kes 3-kuu jooksul pärandist loobusid, laste suhtes hakkab 3-kuuline tähtaeg jooksma hetkest, mil nende ema-või isa pärandist loobus (sest enne seda hetke polnud lastelastel õigus pärida).

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.