Parkimine KÜ parkimisalal

Panter 30.03.2017 11:21 (7 aastat tagasi)

Tere! Sooviksin teada milliste seadusepunktide alusel KÜ parkimist korraldada võib/saab ning kas hetkel kehtiv kord on seadusega kooskõlas? Põhjus miks seda teada soovin seisneb selles, et hetkel on KÜ-l paigaldatud parklasse märgid, mis annavad teada, et parkimine on lubatud vaid KÜ loaga ja loa puudumise korral võidakse auto teisaldada. Teisaldatavate autode hulka arvatakse ka KÜ külaliste autod. Milline seaduse punkt annab KÜ-le loa ilma parkimisloata auto teisaldamiseks? Teine küsimus puudutab parkimislubade jagamist. Nimelt on ühistu kodulehel üleval info, et iga korter saab ÜHE parkmisloa. Mille alusel on KÜ-l õigus selline otsus langetada? Kolmas küsimus puudutab parkimisala kasutamise maksuatamist. Korteriomanikud, kellele on väljastatud parkimiskaart peavad tasuma ka parkla korrashoiuga seonduvad kulud. Teisalt aga on parkla rajatud kõigi ühistu liikmete käest kogutud raha eest (ka nende liikmete raha eest, kellel autot ja parkimisluba ei ole). Kas nendel liikmetel kellele parkimisluba väljastatud ei ole on õigus parkla rajamisega seonduvad kulud tagasi nõuda? Tänan asjakohaste vastuste/kommentaaride eest juba ette

B 30.03.2017 19:32 (7 aastat tagasi)

Tere. Parkimise korraldamine kuulub KÜ kompetentsi, kuna tegemist on kaasomandis oleva pinnaga ja kaasomandi valitsemine on KÜ otsene ülesanne. KÜ-d juhib juhatus üldkoosoleku volituste alusel. Kui üldkoosolek on juhatusele andnud volitused parkimist korraldada, siis ongi õiguslik alus üles seada märk mis keelab loata parkimise (vajadusel ka teisaldamise). Teine küsimus - samadel alustel kui eelmisel. Kui üldkoosolek otsustab, et iga korter=1 parkimisluba, siis nii ongi. Parkimiskohtade arv on ju piiratud. Kinnisasja majandmaise kulud tasuvad ühistu liikmed kas vastavalt oma osa suurusele või mingi muu jaotuse alusel. See, et kellelgi pole autot sihtmaksete (või lihtsalt mingisse fondi) raha kogumise ajal - ei anna alust keelduda KÜ poolt esitatud maksete tasumisest. Või kuidas te seda ette kujutate - inimene ostab auto ja siis hakatakse kõikide osasid ümber arvestama? Edasi-tagasi maksma? Rajamise kulud on kinnisasja kaasomandi majandmise kulud, korrashoiu võib jaotada juba teist moodi. On mõistlik, kui korra eest vastutavad need, kes seda kasutavad. Üldine vastus kokkuvõtvalt - kui KÜ otsustamisprotsess on olnud korrektne - on kõik õiguslikud alused sellise parkimise korraldamiseks olemas. Loodan et oli abi.

1.04.2017 20:06 (7 aastat tagasi)

Loomulik, et KÜ üritab parkimist korraldada võimalikult valutult kõigi korteriomanike jaoks. Parkimiskohti ei jätku kõigi korterite jaoks, seetõttu kehtestatakse iga korteri kohta võimalus parkida vaid üht sõidukit. Külaliste autodega pole midagi peale hakata, kui omadelegi parkimiskohti ei jätku, külalistel tuleb üritada oma auto mujale parkida. Ühise raha eest ehitatud parklakulu maksavad sisuliselt tagasi need, kes reaalselt parklat kasutavad. Kel autot momendil pole, ei maksa ka parkla hoolduskulu. Tagasi ei maksta kellelegi midagi, pigem kasutajate poolt igakuiselt makstav parklatasu korvab kunagi tehtud kulud parkla ehitusele.

J. 2.04.2017 00:09 (7 aastat tagasi)

Ühistu on loodud kaasomandiosa majandama, mitte lahendama korteriomanike vahelisi õigussuhteid. Korteriühistul on õigus parkimiskorda kehtestada vaid siis, kui parkla kuulub ühistule. Kui parkla on korteriomandite kaasomandi osa, siis reguleeritakse parkimiskord korteriomanike kokkuleppega, mis oleks soovitav kanda registrisse, et see kehtiks ka uutele omanikele. Kui parkla kasutamiseks kokkulepet ei ole, siis kehtib kord kes ees, see mees. Ühistul ei ole õigus autosid teisaldada ja kui ta seda teeb, võib ühistu vastu esitada kahjuhüvitusnõude.

2.04.2017 08:44 (7 aastat tagasi)

KÜ üldkoosoolekul on õigus kehtestada autode parkimise kord KÜ-le kasutada antud maalapil. Kuna kõigile korteriomanikele parkimiskohti ei jätku, siis juriidiliselt ei ole kellegi konkreetset parkimiskohta kinnistatud. Parkimine toimub üks auto korteri kohta kuni vabade kohtade täitumiseni. Kel on parkimisluba, need maksavad parkla hoolduskulude eest. Kes üldkoosoleku otsusega kehtestatud korrast kinni ei pea, sellele võib Mupo kirjutada trahvikviitungi parkimiskorrast mittekinnipidamise kohta ja KÜ võib lasta korrarikkuja auto teisaldada. Osad KÜ-d on andnud parkimiskorrast kinnipidamise jälgimise edasi selleks ettenähtud firmadele. Nii trahvimine kui ka auto teisaldamine on seaduslikud, kui kõik dokumendid on KÜ-l korrektselt vormistatud.

J. 2.04.2017 13:02 (7 aastat tagasi)

Mida tähendab "KÜ-le kasutada antud maalapil"? Kes selle ühistule kasutada on andnud ja mille alusel? Kui see maalapp on kinnistu osa ja kuulub kõigile korteriomanikele, siis saab parkla kasutamiskorda kehtestada vaid kokkuleppega, mitte häälteenamusega üldkoosoleku otsusega.

2.04.2017 13:16 (7 aastat tagasi)

Oleneb sellest kellele maa kuulub. Tallinna paneelikate piirkondades saab taotleda linnavalitsuselt tasuta kasutamiseks majaümbruse maa KÜ-le 15 aastaks. KÜ võib seda tasuta kasutamiseks saadud maa-ala kasutada vastavalt üldkoosoleku otsusele ilma notari juurde minemata.

J. 2.04.2017 16:15 (7 aastat tagasi)

Seda ma räägingi, et ühistu võib mingi korda seada, trahvida ja sõidukeid teisaldada vaid siis, kui parklaalune maa kuulub ühistule või on talle lepingu alusel kasutada antud. Kaasomandis oleva maa kasutamist korraldavad korteriomanikud kokkulepete alusel. Seega tuleb teemaalgatajal alustada sellest, kellele maa kuulub.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.