Võlgnevuse kättesaamine läbi kohtutäituri.

Siimo 14.04.2017 12:49 (7 aastat tagasi)

On mõned arusaamatud küsimused seoses kohtutäituri tööga. Inimesel on kohtuotsusega mulle võlgnevus 4300,- Umbes pool aastat on laekunud igakuiselt minu konto arvele 35.- Tegemist on Siberis käinud pensionäriga (kuuldavasti peaks neil pension olema kõrgem, kui tavaliselt). Peale kohtuotsuse jõustumist ei antud mulle mingit võimalust kohtutäiturit valida (või määrataksegi see ei tea kust). Juba alguses tundus mulle selle kohtutäituri töö kahtlane, kuna ta ei teadnud lõpliku summatki, mis võlgnik meile maksma peab. Kohtutäituri jutu järgi on võlgniku ainuke sissetulek tema vanaduspension ja sellest siis peetaksegi kinni see 35.- Kas on mingi seadus, mille alusel see kinnipidamine toimub? Mingit maksegraafikut pole mina ise näinud. Pole ju reaalne, tegemist on jonnaka pensionäriga, et ta maksab seda tagasi 10 aastat. Kas ka minul on mingid õigused? Kui siin lugeda teiste jamasid, siis mõnel arestib kohtutäitur terve arve puhtaks???

aabor 14.04.2017 15:27 (7 aastat tagasi)

Inimesel peab kätte jääma peale arestimist vähemalt miinimumpalga suurune summa, kui on ülalpeetavaid siis lisandub igaühe pealt veel 1/3 miinimumpalgast. See kas keegi on Siberis käinud ei oma tähtsust. Kohtutäitur täidab kohtuotsust aga teeb seda kehtivate seaduste ja nendest tulenevate piirangute järgi. Võlausaldaja võib ju tahta et kelleltki kogu raha ära võetaks aga ükski kohtutäitur ei soovi oma töökohta kaotada sellise rikkumise eest. Üle ühe kuu selline trikk nagunii ei aitaks sest nälga surnud inimene teatavasti võlga rohkem ei maksa.

Siimo 14.04.2017 16:02 (7 aastat tagasi)

Ja kui inimene saabki ainult miinimumpalga suuruse summa või siis alla selle, siis nagu ei peakski maksma? Kus seaduses see kirjas on?

aabor 14.04.2017 17:31 (7 aastat tagasi)

Jah, paraku nii ongi. Kui inimese sissetulekud ei ületa miinimumpalka siis ei saa raha temalt ära võtta. Võlausaldaja võib ainult taotleda täiturilt võlgniku kinnis- või vallasvara müümist võla katteks. Kõik see on kirjas TMS ehk Täitemenetlusseaduses. Lisaks ka selline info: * Milliseid summasid kohtutäitur arestida ei tohi? Reeglina ei saa sissenõuet pöörata järgmistele sissetulekutele: 1) riiklikud peretoetused; 2) matusetoetus; 3) puudega inimese sotsiaaltoetus; 4) sotsiaaltoetus sotsiaalhoolekande seaduse tähenduses; 5) kehavigastuse või terviserikke tekitamise tõttu makstav hüvitis, välja arvatud hüvitis kaotatud sissetuleku eest ja mittevaralise kahju hüvitis; 6) seadusel põhinev elatis; 7) haigekassa tasutud rahaline ravikindlustushüvitis, välja arvatud ajutise töövõimetuse hüvitis; 8) lisatasu ohtliku või tervist kahjustava töö või raskete tööolude eest; 9) vanemahüvitis; 10) riiklik pension seaduses sätestatud ulatuses; 11) vanglast vabanemise toetus. Nii et võlgnikul mänguruumi on ja kui oskab ennast kaitsta siis võla kättesaamine ongi raske, Teil summa ka suht suur. Kui 10 aasta jooksul kätte ei saa siis ei saagi sest kohtuotsus aegub 10 aastaga täitemenetluse alustamisest lugedes.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.