Ema mentaalne segadus, kinkeleping

Helena 29.05.2017 10:29 (6 aastat tagasi)

Palun teie abi ja nõuandeid, kuidas mul oleks korrektne käituda. Minu ema on tugevas mentaalses segaduses vana naine, ehk siis tema reaalsus ei ole päris see mis teiste reaalsus. Olukord on päris halb ja tütrena on raske selle kõigega toime tulla. Õnnetuseks oli vanast ajast ema nimele jäänud maavaldus, kus ei ole muud kui võsa ja kruusateed, kuid mis on perekonna oma ja perekonna valduses olnud juba aastasadu, seega emotsionaalse väärtusega. Sain möödnud nädalal teada, et toimumas oli minu ema osalusel üks notariaalne tehing selle maaga, mis ei olnud mõistlik ja mis kahjustas maa väärtust. Panin käe ette ja leppisime emaga kokku, et teeme lõpuks ära maa minu nimele, et siis ta ei pea selliste asjadega tegelema. Tegime kinkelepingu, kuid olemas on reaalne oht et ta kasutab seaduslikku õigust selleks taganemiseks, sest see jäi talle notari jutust meelde ja siis on taas perekonna maa suures ohus, sest kahjuks ei ole ta võimeline kinnisvara eest vastutama ja sisuliselt võib ta selle esimesele võõrale inimesele lahke jutu eest loovutada. Ma kahtlustan, et diagnoos on skisofreenia, kuid ma ei ole siiani pidanud vajalikuks emalt teovõimet võtta, kartes et see tema psüühikale veel hullema hoobi annab. Kuidas oleks õige selles olukorra käituda? Kuidas kaitsa suguvõsa maad?

A 29.05.2017 10:44 (6 aastat tagasi)

Kinkelepingust taganemine ei ole nii lihtne ning üldjuhul võimalik üksnes siis, kui näitad ema vastu üles jämedat tänamatust ning vaidluse korral peaks ema seda hakkama kohtus tõendama. Kuna kinkelepinguga oled saanud maa omanikuks, siis ei saa ema sellega enam midagi teha, kuna tema ei ole enam omanik.

B 29.05.2017 10:47 (6 aastat tagasi)

Esiteks, kui inimesel pole diagnoosi pandud - ei saa seda ka kuidagi kasutada tema teovõime piiramisel. Notaril on alati kohustus üle kontrollida, kas inimene on adekvaatne, ilmselt on ta seda piisavalt, et notar kinkeleping vormistas. Niisama lihtsalt kinkelepingut tagasi pöörata pole võimalik, selleks peab kingi saaja näitama üles "jämedat tänamatust" kingi andja suhtes. Mis see on, on üsna keeruline selgitada ja ka tõestada. Samuti ülalpidamiskohustusega seonduvad juhtumid lähevad selle alla. Nii et kui kink on juba reaalselt sinu käsutuses, siis oled sina omanik ja naljalt seda enam ümber muuta ei saa.

Helena 29.05.2017 10:57 (6 aastat tagasi)

Suur tänu, siis ei ole asi nii halb kui esialgu tundus. Mu ema hoolikalt sõnu valides võib jätta küllaltki mõistliku mulje ja notaris saime hakkama, kuid see mis on tegelikkus, on päris hull. Näiteid: ema kasutas kõik oma säästud oma sõnul selleks, et soisesse võsasesse metsa ehitada kaev. Soovis kaevu äärde minna surema. Helistasin, kontrollisin ehitajalt, sain kinnituse, kaev oli tellitud 5000 eur eest. Nüüd läksin 3 a hiljem kontrollima, kaevu ei olnud, metsa oli püsti pandud kuur, peale mille valmimist mu ema seal ei ole kordagi käinud. Kriiskas, et teda peteti ja tema raha on läinud, kuigi ma arvan et ohver oli siin see vaene ehitaja, kes pidi segaduses vanainimese soovidega tegelema. Selle raha eest oli siis tellitud mõttetuid metsatöid ja kuuri ehitamine võsasse. Nüüd ema ei luba mul vana talukohta risust puhastada, sest putukatele peab jääma toitu jne jne. Ehk siis ma loodan, et see maa jääb nüüd edasi minu nimele ja on sellega ka kindlas kohas. Suur tänu vastuste eest!

Ott 29.05.2017 11:44 (6 aastat tagasi)

edaspidise toimetuleku suhtes oleks hea rääkida läbi perearstiga ja korraldada emale täielik tervisekontroll, sh ka psühhiaater ja kuivajalik siis puue ja eeskoste jms, et sul oleks mingi võimalus ema toimetulekut toetada ja aidata

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.