Kas keegi selgitaks enesekaitset tulirelvaga?

Uudishimulik 11.06.2017 11:21 (6 aastat tagasi)

Kuna ma ise relva ega luba ei oma, siis pole ka kursis selle seadusega. Olen kuulnud enesekaitse kohta igasugu seadusi ja sõber arvab ,et see on üsna lihtne ja loogiline, kuid mulle on jäänud teistsugune mulje. Küsiks paar lihtsat küsimust. Kui mind ilmselgelt hakatakse ründama noaga, kas ma võin inimese maha lasta või on mul kohustus sihtida jalga või midagi sellist, millele on sellises olukorras veel eriti raske pihta saada? Kui mulle tullakse rusikatega kallale, kas ma võin inimese maha lasta? Või näiteks mingi inimene jookseb agressiivselt palgiga minu poole, kas ma võin ta maha lasta? Kas need asjad on nii lihtsad või on siin mingid lisanõuded ja agad ?

BB 11.06.2017 16:29 (6 aastat tagasi)

Esiteks ei tohi ületada hädakaitse piire.Kui sa ikka rusikatega ründaja maha kõmmutad siis ilmselgelt ületad hädakitse piire, sama ka palgiga ründaja puhul.Teiese inimese mahalaskmiseks peab ikka olema reaalne oht sinu elule. § 28. Hädakaitse (1) Tegu ei ole õigusvastane, kui isik tõrjub vahetut või vahetult eesseisvat õigusvastast rünnet enda või teise isiku õigushüvedele, kahjustades ründaja õigushüvesid, ületamata seejuures hädakaitse piiri. (2) Isik ületab hädakaitse piiri, kui ta kavatsetult või otsese tahtlusega teostab hädakaitset vahenditega, mis ilmselt ei vasta ründe ohtlikkusele, samuti kui ta ründajale kavatsetult või otsese tahtlusega ilmselt liigset kahju tekitab.

Onari Kämmal 11.06.2017 23:06 (6 aastat tagasi)

Eks see hädakaitse on selline subjektiivne hall ala, kus reaalne vastus selgub enamasti kas esimeses, teises või kolmandas kohtuastmes. Aga minu isiklik mittejuristiharidusega interpretatsioon - sõnastus ütleb "kavatsetult või otsese tahtlusega teostab hädakaitset vahenditega, mis ilmselt ei vasta ründe ohtlikkusele". Ehk et kui kohtus tõestatakse, et Sa rusikatega vehkima tulnud tüübi sihilikult maha lasksid, siis ületasid hädakaitse piiri. Kui tegid enesekaitseks lasu, mis kogemata ründaja tappis, siis pigem mitte.

mahalastu lolli poolt 12.06.2017 10:54 (6 aastat tagasi)

parem ära hangi relva ja relvaluba ning jookse karjudes ära. juba see küsimus on veidi vildakas. maailm oleks nagu hulle täis et ilma põhjuseta sind muudkui rünnatakse küll noa, rusikate ja palgiga. sa vaata mis Inglismaal sai seal hakati vastu mitmekesi küll rulade, toolide ja muu jamaga ning ega see neid nugadega mehi eriti peatanud ka politseil läks neid lastes päris kaua. üks sai mitu kuuli ja ikkagi haavas tõsiselt politseinikku. sinu sellisesse olukorda relvastatult sattumine on 1: 10 000 000 ja kui sa siin Maarjamaal relvastatult ringi kõnni, võib seda juba su enese tahtlikuks teoks ettevalmistamiseks lugeda, siis mingist hädakaitsest sinu puhul ei saagi üldse rääkidagi

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.