Eluase ja laen

Ave 30.12.2017 09:18 (6 aastat tagasi)

Tere. Mida oleks kõige mõistlikum teha antud olukorras: Sai ostetud krunt ja ehitatud sellele maja, pangalaenu abil. Laen on eluaseme laen ja sai võetud emal koos tütrega kahepeale. Küll aga krunt ja maja sai kohe vormistatud tütre nimele. Mõnda aega kõik toimis, et sai eluaseme laenult intresse tagasi, kuid aastad tagasi tehti see seadus ümber ning nüüd saab tagasi VAID omanik. Eelmisel aastal oli tütar tööta ning oh üllatust, kui pole maksnud tulumaksu palgast, ei saa tagasi ka laenult. Mis on minu meelest täiesti absurd, miks need omavahel seotud on. Lisaks kaotas väga palju selles ema, kes pole üldse milleski süüdi ning maksab ju samuti poolt laenu, nagu kord ja kohus. Nüüd käib tütar miinumum palgaga tööl ning kuna uuest aastast selle summa pealt tulumaksu ei maksa, siis nagu aru saan, ei saa ka taas laenu pealt midagi tagasi?! Kas siis peaks kogu vara ema nimele kirjutama või saab kuidagi ühisvaraks vormistada, kahepeale?

CC 30.12.2017 15:43 (6 aastat tagasi)

Aga loomulikult - kõike saab kui kõik kolm osapoolt sellega nõus on! Saab teha kinkelepingu emale, müüa selle emale, vormistada kaasomand.

Ave 30.12.2017 16:52 (6 aastat tagasi)

Küsimus ei olnud, kas saab.. muidugi saab. Pigem see, et mis oleks mõistlikum teha antud olukorras.. just et saada tagasi lubatud eluaseme laenult tulumaks. Vara ja laen on kahepeale ning formaalselt ei ole vahet, kelle nimel see on. Kas kaasomandina saadakse tagasi. Hetkel on nii, et vara tütre oma, laen tegelikult ema nimel ning tütar kaastaotleja.. aga tagasi saab just tütar, mitte laenu võtja. Jube segane ja keeruline on see asi, sp nõu küsingi

CC 30.12.2017 17:38 (6 aastat tagasi)

aga mida siin keerulist on? Tagasi makstakse oma KODU eluasemelaenu intressidelt. Selleks et seda emale makstaks, peab see laen muutuma ema koduks ja omandiks. Kui pank on nõus sellega, et korter vahetab omanikku ja ta vormistab selle ema omaks laenulepingu ajal - peaks ema saama ka intressidelt tulumaksutagastust. Ja ma ei näe põhjust miks pank seda tegema ei peaks kui tütar on ise nõus, et see korter pole enam tema oma. Loomulikult peab siis ema oma elukoha ka rahvastikuregistris vastavalt registreerima.

CC 30.12.2017 17:39 (6 aastat tagasi)

*mitte laen vaid kinnistu peab muutuma ema omaks

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.