Massiline kaamerate paigaldamine tööl

Jaanek 12.04.2018 18:18 (6 aastat tagasi)

Küsimus selline ,et ma pole varem protesteerinud kaamerate olemasolu pärast ettevõttes (puiduettevõte), kuna suuremal või vähemal määral on nad vajalikud ja osad ka tootmisprotsessis asendamatud. Kuid küsimus on viimasel ajal jõulises kaameratega kogu territooriumi katmisest, kus praktiliselt polegi enam jäänud kohta, kus pole kellegi pildis. Tootmises ja ka mitte otseselt tootmist jälgivad kaamerad on salvestavad kaamerad, ning üle interneti ka teatud isikutele nähtavad. Vähe sellest, nüüd hakati paigaldama ka tõstukite kabiinidesse wifi kaameraid, mis jälgivad töötajat ja ta aknast välja nähtavat alal toimuvat reaalajas, ning samuti salvestavad. Tõstukijuhina tunnen end äärmiselt ebamugavalt, kuna kaamera justkui "hingab kuklasse". Liikudes tootmisüksuste vahel ja territooriumil on selline spiooni tunne ,et olengi liikuv kaamera kandja, mis katab ka need osad ,mida seintele kinnitatud kaamerad ei näe. Mingit seletust ega selgitust antud pole, et mis asjus kaamerad paigaldati, kuigi seadus justkui nõuab seda. Jääb selline usaldamatuse tunne, et eeldatakse töötajast halvimat. Mida teha? Tööandjaga tüli ei otsi, aga minu meelest on pisut liiale mindud. Kuidas kommenteerite ja milliseid õigusi peaksin teadma ning kas on õigus mingeid nõudmisi esitada (põhjaliku seletust, kaamera eemaldamist vms)? Muuseas puuduvad videovalve hoiatavad sildid, väljaarvatud transiidiväravas, mis töötajatesse ei puutu, vaid pigem liikuvale transpordile.

Kõps 17.04.2018 13:11 (6 aastat tagasi)

Kaamerate paigaldamine ei ole keelatud, kui neid ei panda kohtadesse, kus need kellegi privaatsust häirivad (tualettruumidesse, riietusruumi vms) . Kui sulle on teatavaks tehtud, kus kaamerad on, siis ei peagi tööandja sulle üksipulgi selgitama, miks nad seal on. Samuti ei pea iga kaamera juures silti olema, mida see silt sulle annab, kui sa kaamera olemasolust nagunii teadlik oled ja kaamera asub kohas, kuhu võõrastel asja pole.

Reelika 17.04.2018 21:34 (6 aastat tagasi)

Kaamerate kasutamisest tuleb alati töötajaid teavitada (IKS § 15), kui seda tehtud ei ole, on tegu varjatud jälgimisega, mis on Karistusseadustiku (§ 137) alusel kuritegu. Kaamerad on lubatud enamjaolt vaid siis, kui tegemist vara säilitamiseks, valve eesmärgil ja varguste ära hoidmiseks. Tõstukikabiini kaamera panek seda eesmärki ei täida. Nii et see ei ole normaalne kui tööandja surub sulle kaamera sisuliselt näkku. TLS § 28 lg 2 p 11 - Tööandja on eelkõige kohustatud austama töötaja privaatsust ja kontrollima töökohustuste täitmist viisil, mis ei riku töötaja põhiõigusi.

mhh 18.04.2018 20:30 (6 aastat tagasi)

Töötaja ju teab, et tal kaamera kabiinis. Suurtel veokitel on pea kõigil kaamerad. See on tulevaste probleemide lahendamiseks või ennetamiseks hädavajalik. Kedagi ei huvita kas juht niheleb pingil või mitte, vaid see, kas tõstab õigeid koormaid õigesse või valesse kohta ja millal jne. Õige hõlma ei hakka keegi!

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.