kohtutäituri tasu lapse elatusrahast

Kristi 4.05.2018 19:02 (5 aastat tagasi)

Laste isa palgast läks maha 280.- elatusraha lapsele. Lapse ema ei näinud sellest sentigi, kuna kohtutäitur võttis kõik omale menetlus-ja eiteamis veel kuludeks. Kas kohtutäitur võib võtta kogu lapsele tulnud elatusraha endale?

Reelika 4.05.2018 23:35 (5 aastat tagasi)

TMS § 131 lg 1 ütleb: Sissenõuet ei saa pöörata järgmistele sissetulekutele: 6) kehavigastuse või terviserikke tekitamise tõttu makstav hüvitis, välja arvatud hüvitis kaotatud sissetuleku eest, ja mittevaralise kahju hüvitis; töövõimetoetus; 7) seadusel põhinev elatis; 8) vanemahüvitis. Ja TMS § 131 lg 2 ütleb: Kui sissenõude pööramine võlgniku muule varale ei ole viinud või eeldatavalt ei vii sissenõudja nõude täielikule rahuldamisele ning kui arestimine on nõude liiki ja sissetuleku suurust arvestades õiglane, võib käesoleva paragrahvi lõike 1 punktides 6–8 nimetatud sissetulekutele pöörata sissenõude sissenõudja avalduse alusel.

AxL 21.05.2018 20:34 (5 aastat tagasi)

TMS sätteid ei puutu siinkohal ilmselt asjasse. Kohtutäituri tasud võetakse kohtutäituri seaduse (KTS) alusel. Täitekulud (kitsamas mõttes) on kohtutäituril õigus võtta laekunud summast esmajärjekorras. KTS § 37 kohaselt on elatusraha sissenõudmise eest makstav menetluse alustamise tasu ühekordne summa, mis vastab seadusega kehtestatud elatusraha miinimummäärale ek 2018 aastal 250 eurot. Menetluse alustamise tasu nõutakse sisse koos esimese igakuise elatusrahaga. Kui võlgnik tasub elatusraha esimese igakuise makse osaliselt, võtab kohtutäitur menetluse alustamise tasu võrdeliselt sissenõutud summaga. Teadmata kogu tegelike nõuete sisu, on rakse konkreetset hinnangut anda. Kuid tundub, et kui täitekulud ei ületanud 280 eurot, siis päris kogu raha kohtutäitur enda tasuks võtta ei saaks.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.