Elekter

Ants 5.12.2018 19:22 (5 aastat tagasi)

Lugu järgmine: Vanasti oli garaažiühistu 9 boksiga. Hiljem garaažiboksid erastati ning endine ühistu esimees jäi edasi tegelema garaaži elektriarvetega. Juba enne mind olevat olnud kokkulepe, et maksab see, kes kõige rohkem kasutab. Vanasti asi toimis, oldi ausad ja maksti. Kui teavet, kes kasutas kui palju polnud, pani igaüks umbes euro(väljaarvatud esimees ise, kuigi ka temal on üks boks) ja kõik oli korras. Arevd ei ole suured. Vahemikus 5-10 eurot kõigi bokside peale kokku. Kuna mina teen garaažis vahel tööd ja kasutan elektrit, siis paar aastat olen neid arveid ka olnud nõus tasuma. Mure on tekkinud viimasel aastal. Endine ühistu esimees saadab arve ainult minule ja ootab maksekorraldust ning tihti nõuab maksmist juba nädal - kaks enne maksetähtaega. On eelnevalt ka elektri välja lülitanud peakilbist, mis on garaažibokside välisseinal, tabalukuga kinni ning võti on vaid temal. Viimati tekkis meil vaidlus, kuna tean, et eelneval kuul ei ole mina garaažis elektrit kasutanud rohkem kui mõnel korral tuld põlema pannud korraks. Ütlesin, et on ebaaus selle arve maksmist minult nõuda, kui ma tõesti ei ole kasutanud. Maksimum 2 minuti eest nõuda 7 eurot tundub lihtsalt liig. On ilmselge, et ka teised boksiomanikud on kasutanud elektrit aga keegi ei tee väljagi ja ei tunne kohustust maksta. Minu kirja peale, et ma maksaksin ikka juhul kui kasutan ka, mitte teiste kasutakise eest, lülitas ta elektri lihtsalt jälle välja ning palvele see tagasi lülitada, ta ei reageeri. Arved on tasutud tähtaegselt ning sellega muret varasemalt pole. Millised on tema õigused nii toimida ning milliseid meetmeid saan mina kasutusele võtta, et sellist ebameeldivat olukorda ära hoida ilma, et peaksin teiste elektrit kinni maksma? Suhtumine on endise esimehe poolt ikka talumatuks muutunud. Kas on mõni seadusepunkt, mis viitaks, et tema tegevus elektri väljalülitamisel on õigusvastane ning takistab minu vara kasutamist? Tean võimalust paigaldada täiesti eraldi ühendus jne aga Eesti Energiaga konsulteerides sain aru, et see läheb kallimaks kui aastaid seda ca 5-10 eurot igakuiselt maksta. Tänan vastuste eest ette!

Nii on 6.12.2018 08:48 (5 aastat tagasi)

Tuleb teha ühistu koosolek ja kindlad tegutsemisviisid, juhatuse valimine, summad ning muud jooksvad küsimused läbi arutada ju protokollida.

Ants 6.12.2018 08:49 (5 aastat tagasi)

Jäi mainimata, et ühistu likvideeriti aastaid tagasi.

bypo 6.12.2018 12:37 (5 aastat tagasi)

Ja mis takistab uuesti tegemast? Tabalukk lase rellakaga maha, teil pole ühistut, järelikult poel ka sellist põhikirja, mis keelaks elektrit kasutada. Kui keegi elektri eest ei maksa, siis loomulikult tuleb ja paneb Elektrilevi elektri kinni lõpuks.

x 9.12.2018 15:58 (5 aastat tagasi)

Aga pange lihtsalt iga boksi kohta eraldi arvesti ning jagage üldine arve nende põhjal laiali. See ei pea olema mingi täpne ega taadeldud arvesti; näiteks on olemas tavalise elektrikaitsme suurused elektrikulu lugejad, mis pistetakse lihtsalt ülejäänud kaitsmete juurde elektrikilpi.

Ants 9.12.2018 16:02 (5 aastat tagasi)

Iga boksi kohta on eraldi arvesti. Lihtsalt keegi peale minu ei vaata neid, ei arvesta, ei viitsi jagada. Eeldatakse lihtsalt, et mina maksan arve ja kui ei, siis elektrit pole. Nüüd lihtsalt on hakanud asi liiga ebaausana tunduma, et kui elekter on, kõik rõõmsalt kasutavad ja kui ei, siis keegi teine probleemiga ei tegele ka ja vaadatakse minu otsa, et mina ei maksa teiste elektrit.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.