Puhkuse- ja haiguserahade arvestus

Nimi 28.12.2018 13:13 (5 aastat tagasi)

Tervist. Olen kahjuks seotud suhteliselt vastiku, skeemitava tööandjaga, kes on harjunud töötajatele rahadega kotti pähe tõmbama. Seda püüab ta vahest teha ka minuga. Ajab mingit ümmargust juttu, keerutab, lubab "uurida" ja venitab nagu suudab, lootuses, et ehk ununeb. Seepärast tahaks nõu ja kinnitust paarile asjale. Alustuseks nii palju, et töötasu arvestatakse töötundide ja "tükkide" pealt, ehk siis on baaspalk tundide näol (pole vahet, kas tootmist toimub või mitte) ja lisaks boonus toodetud tükkide pealt. 1) Puhkuserahad. Kõik saadeti alates 22.12.2018 kollektiivpuhkusele, mis lõpeb 02.01.2018. St. teisel peame tööl olema. Ei tahagi rääkida sellest, et puhkuserahad ei laekunud viimasel tööpäeval enne puhkuse algust, sest "Keegi ju ei küsinud ja eks need saab siis koos järgmise palgaga üle kantud" aga lisaks tuli jutt, et "Ega teil polegi sealt ju midagi eriti saada, sest puhkuseperioodil on vaid 3 tööpäeva (27, 28 ja 31) ja keegi ei maksa puhkuserahasid ju riiklike pühade eest!" Ma pole kunagi varem tunni- ega tükitööl olnud. Võibolla sellise palgakorralduse juures on tal õigus aga varasemad kuupalgaga tööandjad on ikka ka pühad jmt sisse arvestanud. Kuidas siis õige on? 2) Haiguserahad. Kuni nädalapikkuse haiguseleheni olin töötanud 3 kuud. Siis jäin haigeks, olin nädal ära ja nüüd sain haigusehüvituseks ~25€. Netopalk on ~45€ päevas, see kõigub tsipa siia-sinna sõltuvalt tootmisest. Minu arusaamise järgi peab tööandja hakkama hüvitist maksma alates neljandast haiguspäevast ja 70% viimase kuue kuu keskmise palga järgi. Kui nüüd see 25€ laekus ja ma küsisin, kas ta teeb nalja või mõtleb tõsiselt, ütles, et ma olen töötanud kolm kuud, mistõttu haigushüvitise arvutamisel lähevad ülejäänud 3 kuud arvesse nullina ja seega nii ongi. Vot ei oska jälle vastu vaielda. Kas siis alla 6 kuu töötamise puhul tõesti lähevad need 3 kuud nullina kirja või mitte?

vaka 29.12.2018 10:04 (5 aastat tagasi)

3 kuud nulliga arvestada et keskmist alla tõmmata ei ole tööandjal õigust. Vähemalt miinimumpalgaga oleks tulnud need kuud arvestada. Riiklikud pühad ei arvestata puhkusepäevadeks.

Nimi 30.12.2018 00:13 (5 aastat tagasi)

Ma tean, et riiklikud pühad ei lähe puhkusena arvesse aga küsimus oli selles, et kui näiteks nädalasse puhkusse satub 3 riiklikku püha, kas siis puhkuserahadena peab välja maksma 7 päeva või 4 päeva?

vaka 30.12.2018 05:59 (5 aastat tagasi)

Kui Teil on vormistatud puhkus nädal ehk 7 päeva siis makstaksegi välja 7 päeva. Riigipühad mis jäävad puhkusenädala sisse pikendavad puhkust.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.