Tulumaksu pärimise ülesanne

Tulumaksuhuviline 1.12.2020 12:04 (3 aastat tagasi)

Tere. Eluaseme kaasomanikeks on 1 vanem ja täisealised lapsed, kes on seal üles kasvanud. Kuidas kunagi eluaset pärides ja müües oleks tulumaks minimaalne? Kuna elupind on olnud lastele 15 a tagasi peamiseks elukohaks, kas siis hiljem pärimise ja müügi korral tulumaksu maksta ei tule?

Reelika 1.12.2020 16:52 (3 aastat tagasi)

Loeb see kui elupind on müügi hetkel eluasemeks, mitte see, et 15 aastat tagasi oli. Tulumaksukohustus on minimaalne kui nad müüvad oma eluaset, siis on tulumaks ju null.

Tulumaksuhuviline 2.12.2020 11:01 (3 aastat tagasi)

Tänan selgituse eest. Müügi hetkel ta kahjuks eluase ei saa olla, kuna mõlemal lapsel on oma kodulaenudega elud mujal. See ei kostuks usutav. Kas nii oleks võimalik tulevast tulumaksu minimeerida, et kuna vanemal on ta hetkel eluasemeks, siis ta müüb praeguse turuhinnaga oma osa lastele ära. Temal tulumaksukohustust seetõttu ei teki. Lastel tekib tulevikus siis tulumaksukohustus praeguse turuhinna ja tulevase turuhinna vahelt, aga mitte terve korteri hinnalt, mis oleks pärimise korral.

eiei 2.12.2020 12:04 (3 aastat tagasi)

ei saa aru, miks vanem peaks praegu müüma. Kui ta seal elab, siis on see tema elukoht ja tulumakskohustust ei teki tal nagunii. Lastel tekib tulumaksukohustus nagunii täie rauaga nendelt osadelt, mis neile praegu kuulub. Tulumaksukohustust saab vähendada ainult sellelt osalt, mis nad nüüd juurde omandaks. Ei ole nii, et see ost vähendaks kogu korteri müügilt makstavat tulumaksu. Ikka ainult sellet osalt, mis juurde omandatakse. Samas, kui see osa kuuluks müügihetkel vanemale, kes seal elab, siis oleks see osa nagunii maksuvaba.

nii 4.12.2020 19:14 (3 aastat tagasi)

Üks vanem elab praegu eluasemes ja las elab edasi. Sureb ära, siis lapsed pärivad ka tema osa eluasemest. Pärimise pealt meil tulumaksu senini veel ei maksta. Üsna mõttetu oleks 20% tulumaksu pärast oma isiklik eluase lastele müüa või kinkida ning seejärel surma ootama hakata. Isikliku eluaseme müügilt tulumaksu ei arvestata, nii et pärast vanema surma koligu lapsed sisse ja mõne aja pärast saavadki maksuvabalt oma elamispinda müüa.

Tulumaksuhuviline 5.12.2020 10:52 (3 aastat tagasi)

Tänan vastamast. eiei - jah, täpselt nii ma mõtlesingi seda, võibolla ei selgitanud piisavalt selgelt. nii - jah, see hiljem mõlema lapse sissekolimine annaks ka laste praeguselt osalt vabastuse, mis oleks parim, aga reaalsuses seda sissekolimist on päris keeruline teha ja maksuametiga vaidluses selgitada, mistõttu mõtlemegi praegu ette. Keegi vanemat välja ei aja, aga 1/5 tema elu jooksul kogutud varast hiljem riigile jätta ei soovi. Huvitav, kas see vanema osa müügi raha peaks reaalselt läbi notari liikuma või võib notaris väita, et on sularahas tasutud?

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.