Lapse hooldusõiguse jagamine

Calvin 27.09.2023 12:16 (7 kuud tagasi)

Tere Kuidas pöörduda kohtusse, et lapse hooldusõigust jagada? Kas kuskil on ankeet või näidis, mida täita? Kas advokaadi eest peab ise maksma?

cihu 28.09.2023 14:19 (7 kuud tagasi)

Ma pole kindel kas sa tahad just seda mida küsid. Vanematel on üldjuhul lapse suhtes ühine hooldusõigus, mis ei lõpe vanemate kooselu lõppemisega ega lapse elama jäämisega ühe vanema juurde. Vanemad ei saa omavahel kokku leppida ühise hooldusõiguse lõpetamist, kuid nad saavad leppida kokku, kuidas nad ühise hooldusõigusega seotud küsimuste otsustamise korraldavad. Vanemad peavad hooldusõigust jagama ühiselt, hoolimata sellest, kas nad elavad koos või mitte, kas laps elab peamiselt ühe vanema juures või on tal vahelduv elukoht. Seega kui sa oled lahu läinud vanem, siis on sul hooldusõigus olemas.

Calvin 5.10.2023 10:56 (6 kuud tagasi)

Kas siin riigis on vähemalt üks asutus, mis kaitseks lapsi ja isasi selle eest, et laps ilma isata ei jääks? Kui emaga ühendust ei saa, laps lasteaias ei käi ja nende asukoht on teadmata, on ainuke võimalus kohtusse pöörduda, eks? Kust alustada?

tevo 5.10.2023 13:57 (6 kuud tagasi)

alustuseks - sa said vastuse oma küsimusele. Seda mida küsisid, sellele ka vastati. Teiseks, ma ei tea mis riigis sina muidu elad, aga igas riigis tuleb advokaadi eest ise maksta. Ainult need, kes on maksuvõimetud - saavad riigilt tasuta õigusabi. Kui sina sinna alla kvalifitseeruks - siis poleks sul ka lapsega midagi teha, sest ülal pidada sa teda ju ei jõuaks. Lisaks - kui sul hooldusõigust pole, siis teeb ema õigesti kui elab seal kus tahab ja vajadusel ka ei suhtle sinuga.

Calvin 5.10.2023 14:27 (6 kuud tagasi)

Kvaliteetabi, aitäh

zode 7.10.2023 12:05 (6 kuud tagasi)

nii kuis küsid, nii saad ka vastuse...

Calvin 5.10.2023 14:29 (6 kuud tagasi)

Selline inimene saab olla ainult jurist

Yokker 6.10.2023 10:43 (6 kuud tagasi)

A kirjuta lapse emale e-kiri (sulle viimasel teadaoleval kontaktil) et soovid lapsega kohtuda või saada SMS. Kui sulle ei vastata, või vastatakse äraütlevalt, siis võid ju esmalt põõrduda kohalikku lastekaisesse, et nad sind aitaks. Usun et see variant parem kui kohe kohtusse lajatada. Kinnistusregistrist ( päring ca 3 eur) saad vaadata, kas ehk emal korter ja nii saad võimaliku koduse aadressi. Või siis uurida infot lapse ema vanematelt. Kaua sa last juba näinud pole?

zode 7.10.2023 12:13 (6 kuud tagasi)

Esimene küsimus on, et kas sul on olemas hooldusõigus või on ainuhooldusõigus lapse emal? Kui on teine variant, siis pole sul suurt midagiteha, sest tavaliselt see antakse kohtus ja asja eest. Aga ma võin sind lohutada - lapsega kohtumiste küsimus ei ole hooldusõiguse osa. Lapsel on õigus isiklikult suhelda mõlema vanemaga ja mõlemal vanemal on kohustus ja õigus suhelda lapsega isiklikult. Suhtlusõigus ei sõltu hooldusõiguse kuuluvusest ega ole vanema hooldusõiguse osa. Kui vanemad lapsega suhtlemise korda omavahel kokku leppida ei suuda, soovitan pöörduda lastekaitsetöötaja poole ja koostöös spetsialistiga saavutada mõistlik lapsega kohtumise kord. Kui see aga ei õnnestu, saab vastava korra kehtestamist nõuda kohtus hagita menetluses. Edu!

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.