isikuandmekaitse

Juku 21.11.2023 20:10 (5 kuud tagasi)

inimese nõusolekuta lubab seadus inimese isikuandmeid kasutad päevakajalistel sündmustel näiteks meeleavaldustel või rahvaspordi üritusel ning ka akadeemilise kunstilise ja kirjandusliku eneseväljenuse eesmärgil. teavitamiskohustus ei kehti avalike ürituste puhul kus võib mõistlikult eeldada jäädvustamist. Küsimus, et kas ma võin siis pildistada inimesi näiteks meeleavaldusel ja trükkida neid särgi peale või plakati peale ja tassi peale kaunistuseks ja siis müüa seda toodangut avalikult kõigile? või vajab see ikkagi eraldi nõusolekut?

mkmm 24.11.2023 13:03 (5 kuud tagasi)

Ei või ilma nõusolekuta

Juku 24.11.2023 17:41 (5 kuud tagasi)

meeleavaldusel või rahvaspordiüritusel mul on õigus pildistada ja ka pildid avaldada, piltidele kehtib minu, kui fotograafi autoriõigus. autoril on õigus saada tasu, müüa ajakirjandusse või muuhulgas siis avaldada kunstilise eneseväljenduse eesmärgil ja müüa seda kellegile, mis läheb kellegi isikliku kasutusse ja õigus pidada avaliku portfooliot fotodest? Kui sa lähed naisega kohvikusse siis ei või aga kui sa osaled üritusel millel jäädvustamist saab eeldada, siis sa oled andnud vaikimisi nõusoleku ja teavitamiskohustus on täidetud avaliku huviga? kas keegi seletaks selle piiripealse juriidiliselt lahti? mkmm ei ole põhjendatud vastus.

mkmm 25.11.2023 09:46 (5 kuud tagasi)

no kui sa juba ette oled veendunud, et võid suvaliste isikute piltidega raha teenida, eks siis tee proovi. Tundub, et sulle pole mingit mõtet midagi selgitada, kui sa oled oma õiguses juba ette kindel. Kui keegi su kohtusse annab, eks siis kohus põhjendabki sulle koos väljamõistetavate hüvitistega, miks seda teha ei tohi. Sinu postituse toon näitab ilmekalt, et siin sa nagunii kedagi ei usu ja pole mõtet aega raistata.

Juku 25.11.2023 13:47 (5 kuud tagasi)

ma ei ole saanud juriidiliselt kaalutlevat vastust juristilt. ma ei oodanud delfi kommentaatori arvamust juriidilisele küsimusele, õigusteadus peaks nagu selgitama välja, kuhu maani on autoriõigused, kus asub isikuandmekaitse piir ja avaliku huvi suhe andmekaitsega. selge see et isik saab keelata enda isikuandmete töötlemise, kuid enne seda on natuke hägune rägastik, mis vajab asjatundja vastust. Te võite Ott Tänak enda autou ksele kleepida, mis on ka isikuandmed.

mkmm 27.11.2023 09:14 (5 kuud tagasi)

juriidiliselt kaalutletud vastuse saad siis, kui pöördud vabalt valitud juristibüroosse. Siis selgitataksegi sulle kus on piirid, mõistagi vastava tasu eest. Kust on pärit arvamus, et sina tahad teiste piltidega raha teha, aga sulle peaks juristid siin tasuta nõuandeid jagama? Või kordan eelnevat soovitust, kuna oled veendunud, et sul on õigus seda teha, siis tee ära ja kohus selgitab sulle kindlasti väga põhjalikult, mõistes ühtlasi välja nõutavad hüvitised.

doda 25.11.2023 13:45 (5 kuud tagasi)

Üks asi on avalikul üritusel pildistamine kus inimene eelduslikult arvestab et võib pildile jääda. Aga piltide kasutamine paljundamiseks või muudel ärilistel eesmärkidel kus plakati või tassi peal on inimene äratuntav - selle eest võib foto objekt esitada kahjunõude kui teda eksponeeritakse äratuntavalt ilma luba küsimata.

Juku 25.11.2023 13:50 (5 kuud tagasi)

tänan. aga ajaleht antakse välja samuti paljundatud kujul ärilisel eesmärgil ja inimene nn eksponeeris ennast avalikult

Juku 25.11.2023 14:24 (5 kuud tagasi)

1)Kui ma tahan anda välja fotokalendri rahvaspordiüritusest, milles on siis andmesubjektid äratuntavad aga fotodele kehtivad minu, kui fotograafi autoriõigused, kalender on minu kunstilise eneseväljendusviis ja kolmas inimene siis ostab selle kalendri erakasutusse, seejuures andmesubjekti ei ole kujutatud halvustaval viisil? 2) on levinud lõbustusparkides fotografeerimine ja peale karussellipealt maharonimist näed enda fotosid avalikult pesunööripeal müügis 5 eur tk, see on ka küsimus? 3) andmesubjekt läheb avalikule üritusele kus võib jäädvustamist eeldada, tal on ilus kleit ja see foto muutub viraalseks kolmandate inimeste poolt ja satub levima? Kleidi disainer, kleidi kandja, fotograaf, avaliku ürituse korraldaja/vastutaja, kuidas need õigused jagunevad?

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.