Liisingus oleva auto kättesaamine kasutajalt

Taivo 17.08.2016 20:08 (7 aastat tagasi)

Tere Võtsin liisingusse auto tuttava naise kasutamiseks. Tema passis kasutajana kirjas. Vahepeal on suhted muutunud ning soovin autot enda kasutusse tagasi saada, aga tema keeldub. Millised on minu võimalused auto tagasi saada? Tänud vastamast.

A 18.08.2016 10:53 (7 aastat tagasi)

Kõigepealt võid registris kasutajate andmeid muuta ja uue tehnilise passi tellida. Seejärel, kuna muud kasutusõigust tal enam selle sõiduki suhtes ei ole, võid läbi kohtu nõuda sõiduki valduse tagastamist, juhul kui ta vabatahtlikult seda ei tee või siis teha avaldusse politseiise, kuna auto kasutamine ilma kehtiva kasutusõiguseta mahub KarS §-s 215 sätestatud kuriteokoosseisu alla.

Onari Kämmal 18.08.2016 23:29 (7 aastat tagasi)

Ma julgeks vastu vaielda. Kui isik A on auto suuliselt tähtajatult isikule B kasutada andnud, siis see, et A nüüd lambist ringi mõtleb, ei kvalifitseeru politsei silmis §215 alla, vaid tsiviilvaidluseks, kuna politsei ei suuda kuidagi ise välja selgitada, millistel tingimustel algne leping sõlmiti ja kuidas selle lepingu lõpetamine käima peaks.

A 19.08.2016 10:13 (7 aastat tagasi)

Aga tähtajatu tasuta kasutamise lepingu võib ju asja kasutusse andja igal ajal üles öelda ning nõuda asja tagastamist (VÕS § 393 lg 3). Juhul, kui liisinguauto vastutav kasutaja laseb selle kasutaja, kellele ta sõiduki kasutada andis, registrist ja teh. passist kustutada, peaks see üheselt tõendama lepingu ülesütlemist ning auto edasine kasutamine ilma kasutusõiguseta peakski kvalifitseeruma juba KarS § 215 alla.

taivo 18.08.2016 20:25 (7 aastat tagasi)

Tänud vastuse eest, aga kas kohtusse pöördumine on kindlasti vajalik või piisab politseisse teatamisest?

A 19.08.2016 10:16 (7 aastat tagasi)

Esmalt tuleks selle kasutaja andmed registrist ja tehnilisest passist kustudada ja teatada kasutajale, et tema kasutusõigus on lõppenud ja nõuda autot tagasi (hea oleks, kui sellest jääks mingi jälg maha kah) ning hoiatada, et ku sõidukit ei tagastata, siis pöördud politseisse ja esitad kuriteoteate.

Riukalik Jurist 19.08.2016 12:48 (7 aastat tagasi)

Kas sul siis sõiduki teist võtit ei ole? Kõigepealt telli jah uus tehniline pass ja seejärel võta auto lihtsalt jõuga tagasi. Kui muidu ei saa, siis lase treileril ära vedada. Mina ei soovitaks selle asjaga kohtusse minna.

Taivo 21.08.2016 20:03 (7 aastat tagasi)

Kas mul on õigus lasta treileril auto ära vedada peale kasutajast kustutamist? Kahjuks on mõlemad võtmed kasutaja käes

Onari Kämmal 21.08.2016 22:14 (7 aastat tagasi)

Liiklusregistri kanded ei oma (erinevalt näiteks Kinnistusraamatust) selles aspektis õiguslikku tähendust, vaid on lihtsalt informatiivsed. Kõige mõistlikum on ilmselt saata oma eksile konkreetne tasuta kasutamise lepingu lõpetamise teade, viidates VÕS §393 ja sätestada seal konkreetne tagastamise kord (tähtaeg, koht). Kui eks seda eirab, siis peale seda võib jätkata juba järgmiste sammudega - anda sisse tsiviilhagi, proovida politseid või lihtsalt auto treileril minema vedada. Kindluse mõttes võid ka need võimalikud stsenaariumid lepingu lõpetamise teates välja tuua. Ja ideaalis tuleks see teade saata vormis, mille puhul on võimalik hiljem tõendada selle kättesaamist (näiteks tähitud kiri).

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.