hooldusõiguse üleandmine teise vanemale

Teadmatuses 24.03.2011 13:09 (13 aastat tagasi)

Situatsioon siis selline. Aastaid tagasi vanemad lahutasid, ema haaras mõlemad lapsed ja asus uut elu elama. Kohtus pandi paika elatis, mida isa laste tarbeks maksma peab ja samuti määras kohus ka lastega kohtumise isale. Kõik määrused on kenasti täidetud. Nüüd on asjalood sellised, et vanem laps (14) soovib isa juurde elama tulla. Lapse ema on sellega päri. Mis moodi neid asju nüüd ajama peab. Oleks vaja lapse hooldusõigus isale saada, lapse elukoht muuta ja ka elatise nõue tuleks kustutada, kuna uues olukorras jääb mõlemale vanemale üks laps kasvatada. Siis ei pea ju keegi kellegile elatist maksma? Kas selle kõige jaoks on vaja uuesti kohtusse pöörduda? Mis see maksma läheks?

Teadmise juures 24.03.2011 13:31 (13 aastat tagasi)

Kui on olemas kokkulepe ja inimesed on normaalsed, siis ei keela ju keegi inimlikult kokku leppimast, et: 1. vanem laps hakkab elama isa juures 2. ning et seetõttu elatise nõudest kas loobutakse või seda vähendatakse (saan aru, et mingi laps jääb ema juurde elama. Saab ju inmlikult teha ka sotsiaalkindlusametile ema avalduse, et lubab edaspidi, et nö lasteraha selle vanema lapse eest isale läheks jne jne. Saab vajadusel rahvastikuregistris elukoha andmeid muuta, kooli uut elukohta teatada jne. Selliselt käituvad sajad kui mitte tuhanded vanemad. Kuna antud asjas juba on aga kohtusse pöördutud ja lahendini jõutud, siis tuleb arvestada, et kui inimesed siiski ei ole normaalsed, on tollel emal väga lihtne tolle isa suhtes alatult käituda ja hakata aastaid hiljem elatise võlga nõudma pöördudes nt tolle vana kohtulahendiga kohtutäituri poole - kuna tõesti kohtuotsus on olemas, kus kirjas, et elatist maksta tuleb. Seega peab too isa ise otsustama, kas ta usaldab oma laste ema või mitte. Kui ei usalda, peab ta pöörduma kohtusse lapse elukoha muutmise nõudes ja elatise muutmise nõudes. (Sama põhimõte, nagu siis, kui aastaid tagasi abielu lahutati ja kohtus oma sutheid klaariti).

Teadmatuses 24.03.2011 13:43 (13 aastat tagasi)

ok, eks siis jälle kohtusse. Mis see seekord maksma võika minna? Kas lapsehooldusõiguse nõue ja elatise nõude muutmine on tasulised?

Teadmatuses 24.03.2011 16:10 (13 aastat tagasi)

no ei leia riigilõivuseadsest selle kohta infot, kas keegi oskab vastata?

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.