pärisõe ja poolõdede ja -vendade pärimine - juura.ee

pärisõe ja poolõdede ja -vendade pärimine

Janne 23.09.2014 10:25 (9 aastat tagasi)

Tere, küsimus pärimises: ei ole abielus ja ei ole ka lapsi, mõlemad vanemad surnud. Kuidas toimub pärimine minu surma korral - kas minu pärisõde pärib kogu mu vara või läheb see jagamisele poolvendade ja -õdedega? Isa on kõigil ühine. Poolõdedega olen elanud koos ühes peres, poolvendadega mitte.

anori 23.09.2014 10:40 (9 aastat tagasi)

no sa võid ju teha testamendi - siis pärivad just need, keda sa tahad. Sinu vara ja sinu tahe. Kui sa tahad et seaduse järgi hakatakse hiljem klaarima, siis esimese järjekorra omasid sul pole, seega pärivad teise järjekorra omad ehk kõik õed ja pool õed-vennad võrdsetes osades.

Janne 23.09.2014 11:32 (9 aastat tagasi)

Tänan vastuse eest. See mu küsimus oligi, et kui on soov, et ainult pärisõde päriks, et kas siis vajalik testament teha..? Kui palju maksab testamendi tegemine - kas see on konkreetne hind või sõltub millestki..?

vastus 23.09.2014 12:01 (9 aastat tagasi)

Seaduse silmis ei ole olemas mingeid pärisõdesid ega valeõdesid. Kui sa abielus ei ole ja sul alanejaid sugulasi (lapsi ja nende võimalike alanejaid) ei ole, pärivad seaduse järgi su vara su vanemad. Kui su vanemad on surnud, pärivad nende alanejad sugulased. KÕIK sinu isa lapsed ja kõik sinu ema lapsed, omavahel jagavad nad pärandi võrdselt. Kui sulle see ei meeldi, nt sa tahad, et su vara päriks vaid üks su öde või vend, siis palun väga! Tee sellekohane testament. Testamendi tõestamise tasu on notari tasu seaduse § 31 p 27 kohaselt 32.55 eurot, millele lisandub käibemaks. Kui peaksid testamendist soovima omale paberkandjal või digitaalset ärakirja, maksad selle eest täiendavalt. Oma notariaalsete dokumentidega saada aga täiesti tasuta tuvuda ja soovi korral oma arvuti ja printeri abil täiesti tasuvabalt välja printida. Notaritasu suurus ei sõltu millestki - ei nädalapäevast, ei notari isikust ei sinu kinga suurusest:)

õnnelik kinga omanik 23.09.2014 18:40 (9 aastat tagasi)

Tänan põhjaliku vastuse eest! :)

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.