maksegraafik

J 13.09.2015 08:30 (8 aastat tagasi)

Inkassofirma pakkus mulle maksegraafiku, mina ei ole teda allkirjutanud aga mingid osameksed tegin. Nüüd inkasso pakkub mulle uue maksegraafiku kus summa on suurem. Kui ma ei ole nõus uue maksugraafikuga, kuidas ma saan oma võla ära maksta? Ja mis põhisumma on õige, see mis on laenulepingus või esimeses maksegraafikus?

kalle 14.09.2015 04:01 (8 aastat tagasi)

kui alla pole kirjutanud siis laenusumma on algsumma ikka + viivised alates alg kuupaevast. Kuid mitte rohkem kui laenualgsumma.

J 14.09.2015 08:51 (8 aastat tagasi)

Ma ise arvan sama moodi, inkasso mulle ise kirjutas, et maksegraafik muutub aktiivseks ainult kui ma teda allkirjutan.Praegu nad mulle pakkusid uue maksegraafiku kus põhisumma neli korda rohkem. Ja saadeti mulle maksegraafiku pakkumise kus on kirjutatud "Maksegraafik jõustub peale esimese osamakse sooritamist ja/või Teie poolt allkirjastatud eksemplari meieni jõudmist". Nüüd ma kardan üldse midagi maksta. Kuidas ma saan maksta oma võla, kui ma ei ole uue põhisummaga nõus.

A 14.09.2015 09:10 (8 aastat tagasi)

Kirjuta neile, et ei aktsepteeri nende poolt pakutud maksegraafikut ning paku välja omapoolsed tingimused.

J 14.09.2015 09:46 (8 aastat tagasi)

Aga võib juhtuda, et inkasso saadab kohtuse, ja kohtuses ütleb, et ma maksisin nendele, ja kohus aktsepteerib põhisumma mis oli kirjutatud esimeses maksegraafikus.

A 14.09.2015 11:12 (8 aastat tagasi)

Loomulikult võib nii juhtuda, et inkasso saadab kohtusse ning juhul, kui oled lepingut rikkunud, siis kohus mõistab võlgnevuse ka välja. Juhul, kui Sa esimest maksegraafikut allkirjastanud ei ole, siis on põhisumma see summa mille laenasid ning sellele lisanduvad intressid ja viivised. Ajas suurenevad on neist üksnes viivised. Isegi kui oleksid esialgse graafiku allkirjastanud, siis juhul kui sellel oli märgitud põhisumma algsest suuremana, siis on see tühine, kuna viiviseid on lubatud arvestada üksnes põhisummalt, mitte aga intressidelt või viivistelt. Seega põhisumma suureneda ei või.

J 14.09.2015 13:05 (8 aastat tagasi)

Nad kirjutavad, et see on maksegraafik, aga reaalsed see võlatunnistus.

A 14.09.2015 14:11 (8 aastat tagasi)

Mis vahet sel on? Leping, millega muudetakse laenulepingu tingimusi või lepitakse kokku laenulepingust tekkinud võlgnevuse tasumises, on laenuleping. Kui lepingu üheks pooleks on tarbija ning teiseks majandus- või kutsetegevusega tegelev isik (praegusel juhul inkasso), siis on tegemist tarbijakrediidilepinguga, mis peab vastama VÕS § 404 sätestatud nõuetele ning millele laienevad VÕS § 415 ning § 113 lg 6 sätestatud reeglid. Muide VÕS § 30 lg 2 ütleb, et võlatunnistus peab olema kirjalikus vormis, vorminõuetele mittevastav võlatunnistus aga on tühine (VÕS § 11 lg 2, lg 4, TsÜS § 83 lg 1). Seega juhul kui see maksegrrafik neile nõuetele ei vasta, siis on see tühine ning seda täitma ei pea. Oma võla pead aga niikuii ära maksma, seega soovitaks võlga kustutada nii, kuidas see endale nõuetekohane on, märkides alati tagasimakse selgitusse esialgse laenulepingu numbri ning põhiosa tagasimakse. Juhul, kui laenuandja ei ole nõuet inkassole loovutanud (selle kohta võid küsida inkassolt nõude loovutamise dokumenti, juhul kui laenuandja ei ole eelnevalt kirjalikult nõude loovutamisest teatanud, VÕS § 172), siis tuleb laen tagastada mitte inkassole, vaid algsele laenuandjale.

J 15.09.2015 14:55 (8 aastat tagasi)

Leidsin seaduses :Kirjalik vorm ei ole nõutud ka siis, kui võlgnik tunnistab võlga, mis on tekkinud tema majandus- või kutsetegevuses. Seega saab teatud juhtudel võlatunnistust tõendada ka kaudsete tõenditega näiteks e-kirjade, tunnistajate ütluste jmt.

A 15.09.2015 15:17 (8 aastat tagasi)

Jah, kuid seda üksnes siis, kui võlg on tekkinud võlgniku majandus- või kutsetegevuses. Kui laenuvõtja on füüsiline isik ning ta ei võta laenu oma majandus- või kutsetegevuseks, siis on ta tarbija (VÕS § 1 lg 5). Tarbija puhul peab võlatunnistus olema alati kirjalikus vormis.

J 12.11.2015 12:43 (8 aastat tagasi)

Veel üks küsimus, kui suured õigus abi kulu inkasso võib minul nõuta? Kas seda on võimalus vähendada?

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.