tagatiseta laen

juss 15.09.2015 15:15 (8 aastat tagasi)

Kiirlaenukontoriga saime just vanad võlad kustutatud kui skisofreeniahaige inimene taotles samast kohast uut laenu ja saigi selle kuigi tagasimakse oli vaevaline, mitme maksegraafiku alusel, mis pidanuks ka laenuandjale selgeks märgiks olema, et ilmselt laenajal puudub suutlikkus normaalselt laenu tasuda. Laenuvõtjal puudub igasugune sissetulek juba aastaid ja ei adu oma tegemisi.Olen sellest ka laenufirmasid teavitanud, enamus on taotlused tagasi lükanud aga see ahne kontor on ikka aktsepteerinud. Kas pole mitte seadusejärgi nii, et laenuandja peab põhjalikult uurima laenuvõtja tagasimaksmise suutlikust, mitte sinisilmselt uskuma, mida suvaline "ullike" talle luiskab ja lõdva käega raha välja jagama? Nüüd ongi raha käes ja muidugi maha laristatud aga tagasimaksmise võimalust ei ole. Kes, pagan nüüd siis tegelikult süüdi on ja mida ette võtta kui on midagi ette võtta? Perekond ei jõua neid hullumeelse laene ka enam tagasi maksta ja kui maksakski, siis tõenäoliselt jätkuks see edaspidi samamoodi.

A 15.09.2015 15:49 (8 aastat tagasi)

Vastutustundliku laenamise põhimõtte kohta saab lugeda Riigikohtu lahendeid 3-2-1-169-13 p 21-22 http://www.nc.ee/?id=11&tekst=RK/3-2-1-169-13 ning 3-2-1-136-12 p 24-25 http://www.riigikohus.ee/?id=11&tekst=RK/3-2-1-136-12 Mida ette võtta? Võimalik on taotleda läbi kohtu inimese teovõime piiramist ning talle eestkoste seadmist. Võimalikus kohtuvaidluses laenu tagastamiseks on võimalik tugineda lisaks laenuandja poolsele vastutustundliku laenamise põhimõtte eiramisele ka tehingu tühisusele (TsÜS § 13 lg 1). Tühise tehingu järgi saadu tuleb küll tagastada ning tasuda sellelt ka intress Euroopa Keskpanga poolt kehtestatud baasintressi määras (euribor). Kui laenuvõtjal sissetulek puudub ning pole ka vara, millele sissenõuet pöörata, siis ei tasuks selle laenu pärast eriti põdeda. Keegi teine peale laenusaaja laenulepingust tulenevaid kohustusi täitma ei pea ning kohustus läheks üle üksnes pärijatele, juhul kui see enne ei aegu, pärijatel aga on võimalik pärandist 3 kuu jooksul loobuda.

juss 15.09.2015 17:16 (8 aastat tagasi)

ok, tänan, eks selle viimase lõigu järgi peakski toimima. Eestkoste võtmisel jään ju ilmselt tema tempude eest vastutavaks?

A 15.09.2015 17:42 (8 aastat tagasi)

Eestkostja on eestkostetava seaduslik esindaja ning saab selles ulatuses, milles eestkoste seatud, sõlmida tehinguid eestkostetava nimel. Sellest aga ei tulene, et eestkostja peaks vastutama nende tehingute eest, mille eestkostetav on teinud eestkostja teadmata ning nõusolekuta, taolised tehingud on tühised.

B 19.09.2015 19:22 (8 aastat tagasi)

Kui inimesel pole juba aastaid sissetulekuid, siis milles õigupoolest probleem? Kui inimene laenu tagasi ei maksa, on see ju laenuandja risk. Miks laenusaaja pere seda maksab? Nemad ju ei vastuta täisealise inimese kohustuste eest ja alaealine ei saa laenu võtta.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.