kinnisvara jagamine abielulahutuse korral

Mari 29.07.2016 20:20 (7 aastat tagasi)

Tere. Päevakorral on abielulahutus, mille käigus selgus, et maja krundiga, kus elame, sai ostetud aasta enne ametlikku abielu mehe nimele. Millised on naisel võimalused oma 15 aastasest kodust osa saada või sinna jääda (kinnistul on mitu maja). Olgu veel öeldud, et enne kinnisvara ostmist elati juba 3 aastat koos. Tegelikult osteti kõik perele aga sellel ajal ei pööratud tähelepanu üksikasjadele. Pärast kinnistu ostmist oli veel 1 aasta vabaabielu ning siis alles abielluti. Ostmisest alates on kogu pere elanud ainult selles majas. Maja eest tasuti eraisikule järelmaksuga. Kuigi oli viga usaldada mehe nimele kinnisvara, ja seda fakti ei saa enam muuta, siis midagi peaks olema võimalik tõestada, et oma oma kodust mitte tühjade kätega lahkuda. Iga positiivne mõte antud teemal on teretulnud.

matt 29.07.2016 21:48 (7 aastat tagasi)

isiklikud asjad võid kaasa võtta ja see, mis teale abiellumist on ostetud või maja parendatud saad poole taotleda

mari 30.07.2016 11:27 (7 aastat tagasi)

Kas ka siis, kui tegu pole koduperenaisega, sissemaks sai tehtud ühisest rahast aga läbi mehe konto, viimased järelmaksed juba abieluajast ning mees töötas esimene pool abieluajast naise firmas ning teine pool naise uues firmas, kus osalus on pooleks? Kuidas hinnatakse maja ja krundi parendust? Algne seisukord pole ju fikseeritud?

matt 30.07.2016 13:18 (7 aastat tagasi)

seda tuleb tõestadamis tööd on maja stehtud ja millised kulutused abielu ajal sinna läinud. näiteks katuse vahetus, vee sisse panek kui varem polnud, mingi juurdeehitus ka ehk jne. Igasugune värvimine ja tapeetimine ei lähe küll arvesse. samuti kui naise firma oli loodud abielu ajal siis on see ühisvara ja läheb ka jagamisele

cc 31.07.2016 18:38 (7 aastat tagasi)

Antud juhul on tegemist mehele kuuluva kinnisvaraga ja on omaniku tahte küsimus, kui palju ja mida ta sealt teisele poolele suvatseb anda. Kinnisasja parendamise puhul kehtivad ainult tõendid, kui on katus vahetatud ja makstud sinu konto pealt, siis arvestatakse seda sinu panuseks. Samas arvestatakse ka seda et tegelikult elasid sa seal ilma renti maksmata. Kas krundile ehitatud majadest on mõni ehitatud ka abielu ajal?

Mari 31.07.2016 19:29 (7 aastat tagasi)

…..Samas arvestatakse ka seda et tegelikult elasid sa seal ilma renti maksmata…. - Tundub uskumatu, et oma naisele saaks esitada abielusoldud aja eest üüri arve. Krundil on veel teine, alles valminud kaasaegne maja, mis kuulub ühisele firmale, mida naine ei saa kasutada, nagu ka firma autot.

A 1.08.2016 10:49 (7 aastat tagasi)

Siin tuleb arvestada PKS sätteid. § 21 Perekonna eluasemena käsitatakse eluruumi, kus perekonnaliikmed tavapäraselt elavad. § 68 (1) Kui abikaasad ei jõua abielu lõppemise korral eluruumi ja selle juurde kuuluvate tavalise sisustuse esemete edasises kasutamises kokkuleppele, võib kumbki abikaasa nõuda, et kohus määraks kindlaks kummagi abikaasa õigused ja kasutustingimused nimetatud esemete suhtes. Kohus arvestab eelkõige laste heaolu ja muid tähtsaid asjaolusid. (2) Kui perekonna ühise eluasemena kasutatav eluruum on ühe abikaasa ainuomandis või ühe abikaasa ja kolmanda isiku kaasomandis, määrab kohus eluruumi teise abikaasa kasutusse ainult juhul, kui see on vajalik ebaõigluse vältimiseks. Sama kehtib, kui ühele abikaasadest üksi või ühiselt kolmanda isikuga kuulub asjaõigus kinnistule, millel asub perekonna ühine eluase. (5) Käesoleva paragrahvi lõikes 2 sätestatud juhtudel võib kohus määrata mõistliku tasu eluruumi kasutamise eest. Kui asjaolud on oluliselt muutunud, võib kohus muuta varem eluruumi kasutamise õiguse üleandmise või tasu määramise kohta tehtud määrust. § 69 (1) Perekonna eluaseme tavalise sisustuse esemed, mis on abikaasade ühisomandis, jagab kohus abikaasa nõudel õiglaselt ja otstarbekohaselt. (2) Perekonna eluasemega seotud tavalise sisustuse ese, mille abikaasad on abielu jooksul ühises majapidamises kasutamiseks tasu eest omandanud, arvatakse käesoleva paragrahvi lõike 1 kohase vara jagamise korral abikaasade ühisomandisse, kui ei ole tõendatud ühe abikaasa ainuomandit selle eseme suhtes. (3) Ese läheb üle selle abikaasa ainuomandisse, kellele kohus eseme määrab. Kohus võib kohustada seda abikaasat maksma teisele abikaasale eseme eest õiglast hüvitist. § 70 Käesoleva seaduse §-des 68 ja 69 nimetatud vaidlused lahendab kohus hagimenetluses kas koos abielu lahutamise asjaga või iseseisva asjana.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.