Tulumaks korteri müümisel?

Nõutu 29.08.2016 16:38 (7 aastat tagasi)

Ostsin 1aasta ja 8kuud tagasi pangalaenuga korteri. Sees seal igapäevaselt elanud ei ole ja sisse kirjutatud sinna ka mitte, kuid siiski olen vaid ise seda kasutanud ja nt elektri lepingud jne on samuti minu nimel. Nüüd tekkis küsimus, et kui tahaksin praegu selle korteri ostuhinnast veidi kallimalt maha müüa, siis kas mul tuleb maksta ka tulumaksu? Viimase kahe aasta jooksul mingit kinnisvara müünud ei ole. Mõni inimene üritab mulle väita, et kui olen korteri omanik olnud alla kahe aasta, siis müümisel tuleb maksta riigile tulumaksu, kas see on tõsi või mitte?

Nõuga 29.08.2016 16:58 (7 aastat tagasi)

Jah ja ei. Tulumaksu pead igal juhul maksma, kui müüd kinnisvara, mis ei ole sinu alaline elukoht. Seega sinu kaasuse puhul pead seda igal juhul tegema. Juhul kui tegemist on isiku alalise elukohaga, ei pea ta tulumaksu maksma, kui ta viimase kahe aasta jooksul pole tulumaksu vabastust saades mõnda kinnisvara müünud. Ei oma tähtsust, kui kaua see kinnisvara ta omand või ta elukoht oli - olgu kasvõi nädal.

Leino 29.08.2016 17:11 (7 aastat tagasi)

Elukoht võib olla üheaegselt mitmes kohas mitte ainult seal kus igapäevaselt sees elatakse. Kui olete korterit kasutanud ja mitte üürinud siis võite praegu müüa ilma tulumaksu maksmata.

tulumaksuseadus 29.08.2016 19:26 (7 aastat tagasi)

https://www.riigiteataja.ee/akt/117122015024 ----- § 15. Kasu vara võõrandamisest ...... Tulumaksuga maksustatakse KASU vara müügist ehk ostu- ja müüginna vahe pealt 20%. ....... (5) Tulumaksuga ei maksustata kinnisasja, elamuühistu osamaksu või hooneühistu liikmesuse võõrandamisest saadud kasu, kui: 1) kinnisasja oluliseks osaks või korteriomandi või -hoonestusõiguse esemeks on eluruum, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma elukohana, või ......... (6) Kui lõikes 5 sätestatud maksuvabastuse aluseks on eluruumi kasutamine maksumaksja elukohana, ei rakendata maksuvabastust rohkem kui ühe võõrandamise suhtes kahe aasta jooksul. Kui kinnisasja, ehitist või korterit kasutati samaaegselt selle elukohana kasutamisega ka muul otstarbel, rakendatakse maksuvabastust proportsionaalselt elukohana ja muul otstarbel kasutatud ruumide pindala suhtele.

veel 29.08.2016 19:31 (7 aastat tagasi)

§15 4) suvila või aiamaja vallasasjana või kinnisasja olulise osana on maksumaksja omandis olnud üle kahe aasta ning kinnistu suurus ei ületa 0,25 hektarit või =========== Suvila puhul on piir, et see pidi omandis olema 2 aastat, korteri puhul mitte. Korteri puhul 2 aasta jooksul võib ainult ühe korteri maksuvabalt müüa, ela seal sees kasvõi vaid 1 päev.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.